Mindent tud az új rendszer a légi utasokról

Horizontal
Security forces patrol with dogs at the Roissy-Charles-de-Gaulle International airport, on March 23, 2016, in Roissy near Paris. The Brussels bombings exposed the vulnerability of publically accessible zones in crowded airports, railway stations and subway systems to terror attacks, and it is a risk that can never be completely eliminated, security analysts say. Islamic State-linked jihadists targeted that weak spot when they detonated bombs that tore through the main hall of Brussels airport and blew up a city-centre metro train, killing about 30 people and wounding more than 200. / AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Két franciaországi repülőtéren kezdik meg első körben, kísérleti jelleggel annak az új, az utasok adatait nyilvántartó számítógépes rendszernek a tesztjét, aminek használatától a szakemberek a terrorizmus szempontjából potenciálisan veszélyes utasok hatékonyabb kiszűrését remélik.
Vágólapra másolva!

Május végén a párizsi Roissy és a nizzai repülőtéren megkezdődik a légi utasok adatait nyilvántartó rendszer (Passenger Name Record - PNR) tesztelése. Az utasok által a légitársaságoknak megadott összes adatot - koordinátákat, poggyászinformációt, repülési útvonalat, fizetőeszköz-információt - tartalmazó rendszer célja, hogy kiszűrje a potenciális veszélyforrásként számon tartott személyeket.

A cél, hogy 2016 végére az ország egész területére kiterjesszék az adatnyilvántartó rendszert

és létrehozzanak egy működőképes hálózatot. A Le Figaro értesülései szerint a május végén lezajló teszt a légi forgalom mintegy negyven százalékát érinti, és az Air France, a Delta Airlines, az Air Transat, az Etihad, az Emirates, egy marokkói és egy további európai légitársaság vesz benne részt.

Biztonsági személyzet a Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtéren, Párizsban Forrás: AFP/Alain Jocard

Néhány héttel korábban az európai uniós országok belügyminisztereinek tanácsa elfogadta a légi utasok adatainak kezeléséről szóló európai irányelvet, amelynek célja a terrorizmus könnyebb megelőzése. A direktívát, amely arra kötelezi a légitársaságokat, hogy az uniós országok hatóságai számára adatokat szolgáltassanak az EU-ba beutazó és az onnan kiutazó utasokról.

Az Egyptair Párizsból felszállt, majd a Földközi-tengerbe zuhant járatának roncsadarabja Forrás: AFP/Ho

Az intézkedésnek különös aktualitást ad, hogy mint arról az Origo is beszámolt, csütörtökön

az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó járata váratlanul eltűnt a radarokról és a Földközi-tengerbe zuhant,

fedélzetén 66 emberrel. Noha először nem zárták ki a terrorcselekményt, mostanra már valószínűbb, hogy valamilyen műszaki hiba okozhatta a szerencsétlenséget.