Két franciaországi repülőtéren kezdik meg első körben, kísérleti jelleggel annak az új, az utasok adatait nyilvántartó számítógépes rendszernek a tesztjét, aminek használatától a szakemberek a terrorizmus szempontjából potenciálisan veszélyes utasok hatékonyabb kiszűrését remélik.

Május végén a párizsi Roissy és a nizzai repülőtéren megkezdődik a légi utasok adatait nyilvántartó rendszer (Passenger Name Record - PNR) tesztelése. Az utasok által a légitársaságoknak megadott összes adatot - koordinátákat, poggyászinformációt, repülési útvonalat, fizetőeszköz-információt - tartalmazó rendszer célja, hogy kiszűrje a potenciális veszélyforrásként számon tartott személyeket.

A cél, hogy 2016 végére az ország egész területére kiterjesszék az adatnyilvántartó rendszert és létrehozzanak egy működőképes hálózatot. A Le Figaro értesülései szerint a május végén lezajló teszt a légi forgalom mintegy negyven százalékát érinti, és az Air France, a Delta Airlines, az Air Transat, az Etihad, az Emirates, egy marokkói és egy további európai légitársaság vesz benne részt.

Biztonsági személyzet a Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtéren, PárizsbanForrás: AFP/Alain Jocard

Néhány héttel korábban az európai uniós országok belügyminisztereinek tanácsa elfogadta a légi utasok adatainak kezeléséről szóló európai irányelvet, amelynek célja a terrorizmus könnyebb megelőzése. A direktívát, amely arra kötelezi a légitársaságokat, hogy az uniós országok hatóságai számára adatokat szolgáltassanak az EU-ba beutazó és az onnan kiutazó utasokról.

Az Egyptair Párizsból felszállt, majd a Földközi-tengerbe zuhant járatának roncsadarabjaForrás: AFP/Ho

Az intézkedésnek különös aktualitást ad, hogy mint arról az Origo is beszámolt, csütörtökön az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó járata váratlanul eltűnt a radarokról és a Földközi-tengerbe zuhant, fedélzetén 66 emberrel. Noha először nem zárták ki a terrorcselekményt, mostanra már valószínűbb, hogy valamilyen műszaki hiba okozhatta a szerencsétlenséget.