Az orosz elnök és Oroszország ellen adtak be keresetet az Emberi Jogok Európai Bíróságánál az Ukrajnában lezuhant maláj gép áldozatainak családtagjai.

Több millió eurós kártérítést követelnek a két éve Ukrajnában lezuhant malajziai utasszállító áldozatainak családtagjai, akik keresetet adtak be Vlagyimir Putyin orosz elnök és Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB).

Utasonként 6,4 millió euró

Lapinformációk szerint a keresetet május 9-én nyújtotta be a strasbourgi testülethez az ausztrál LHD Lawyers ügyvédi iroda 33 ausztrál, új-zélandi és malajziai családtag nevében, akik utasonként 6,4 millió euró kártérítést követelnek.

A Malaysia Airlines gépe 2014. július 17-én zuhant le 298 emberrel a fedélzeténForrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

A Malaysian Airlines malajziai légitársaság 2014. július 17-én Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata 298 emberrel - többségében hollandokkal - a fedélzetén az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le, miután feltehetően egy légvédelmi rakéta robbant mellette.

Moszkva eltitkolta a szerepét?

Néhány áldozat családja fontolgatja a Malaysian Airlines perbe fogását is, és kártérítést követelnek a kieső jövedelmek és a családtagokat ért trauma miatt. Az LHD Lawyers által benyújtott dokumentumok szerint Oroszország arra törekedett, hogy eltitkolja az incidensben játszott szerepét.

A gép roncsaiForrás: AFP/Menahem Kahana

A szerencsétlenség körülményeit kivizsgáló holland nyomozás tavaly arra a következtetésre jutott, hogy orosz-szovjet gyártmányú föld-levegő rakétával lőtték le az utasszállítót az oroszbarát szakadárok kezén lévő terület légterében. Ám a vizsgálat a tragédia felelőseit nem nevezte meg.