A terrorizmus pénzelése elleni hatékonyabb fellépésről egyeztetett Japánban a világ hét legfeljettebb országának pénzügyminiszterei és jegybankelnökei. A  csúcstalálkozón hatékony eszközök bevetését ígérték.

A világ hét legfejlettebb országát tömörítő G7-csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökei Japánban tartott kétnapos csúcstalálkozójukon megállapodtak abban, hogy "megerősítik a terrorizmus finanszírozása elleni globális küzdelmet". Japán, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Kanada állam-, illetve kormányfői tanácskoztak.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter (középen) spanyol és görög kollégája társaságábanForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az erről szóló akciótervet a csúcstalálkozó végén, szombaton hozták nyilvánosságra. "Egy műveleti szakaszban vagyunk. Hatékony eszközöket fogunk bevetni a terrorizmus finanszírozása ellen, ez nélkülözhetetlen" - mondta Michel Sapin francia pénzügyminiszter.

Ez mindenekelőtt a pénzügyi információknak a hírszerző ügynökségek közötti kiterjedtebb megosztását jelenti, különösen a nagy pénzmozgások esetében, amelyeket például az Iszlám Állam végez Irakban és Szíriában" - mondta.

George Osborne brit pénzügyminiszter nem sokkal az akcióterv nyilvánosságra hozatala előtt közleményt adott ki, amelyben figyelmeztetett, hogy "nagyon nehéz" lesz Nagy-Britanniának, ha a hazájában tartandó népszavazás az EU-ból való kilépés mellett dönt. Nagy-Britanniában június 23-án tartanak népszavazást az EU-ból való kilépésről.