Amerikai drónok állítólag megölték Manszúr mollát

Vertical This handout photograph released by The Afghan Taliban on December 3, 2015, which was taken on a mobile phone in mid-2014 is said to show Afghan Taliban leader Mullah Akhtar Mansour posing for a photograph at an undisclosed locationin Afghanistan
Ahtar Manszúr
Vágólapra másolva!
Amerikai drónok nagy valószínűséggel végeztek szombaton az afgán tálibok vezetőjével, Manszúr mollával Afganisztán és Pakisztán határvidékén - közölték amerikai tisztségviselők. A tálib vezető haláláról és annak körülményeiről azonban később egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot.
Vágólapra másolva!

Peter Cook, a Pentagon szóvivője közölte, támadást hajtottak végre Manszúr molla ellen, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a dróncsapás eredményét még elemzik, a további részletekről később adnak tájékoztatást. A szóvivő nem erősítette meg, hogy a tálib vezető meghalt volna. Cook hangsúlyozta, hogy

Manszúr nagyon nagy fenyegetést jelentett az afgán és az amerikai erőkre,

valamint a helyi polgári lakosságra, személye pedig egyúttal gátolta az afgán földön régóta húzódó fegyveres konfliktus politikai megoldását. "Manszúr akadályozta az Afganisztán kormánya és a tálibok közti megbékélést, mert megtiltotta a tálib vezetőknek, hogy részt vegyenek az afgán kormánnyal folytatott béketárgyalásokon" - mondta a szóvivő.

Ahtar Manszúr Forrás: AFP/HO

John Kerry amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy Manszúr molla "folyamatosan fenyegető veszélyt jelentett" az afgánokra, az Afganisztánban tartózkodó amerikaiakra és a békére. Névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők közölték, hogy a támadásra Barack Obama amerikai elnök adott engedélyt. Mint elmondták, a támadásra Pakisztán délnyugati tartományában, Beludzsisztánban, Ahmad Val városa mellett került sor. A drónok egy járművet vettek célba, amelyben Manszúr és egy másik fegyveres ült. A Pentagon egy tisztségviselője szerint

az akcióról tájékoztatást kapott mind Pakisztán, mind Afganisztán.

Az afgán elnök szóvivője közölte: a "sikeresnek tűnő" légicsapást az afgán kormány beleegyezésével hajtották végre.

Egy taxisofőr és utasa az áldozat?

A pakisztáni hatóságok nem reagáltak a történtekre, de a pakisztáni hírszerzés egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője megerősítette, hogy légicsapást hajtottak végre, viszont szerinte ez a határ afgán oldalán történt. A pakisztáni urdu Számaa televízió jelentése szerint nem Manszúr molla halt meg a támadásban, hanem egy taxisofőr és az utasa. A televíziócsatorna közlése szerint a holttesteket egy, az afgán határ közelében lévő város kórházába szállították. Egy, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó

tálib parancsnok is cáfolta a szélsőséges iszlamista mozgalom vezetőjének halálhírét.

Az illető, aki elmondása szerint közel áll Manszúr mollához, emlékeztetett: nem ez az első alkalom, hogy a vezető halálhírét keltik.

Cáfolják, megerősítik

Tavaly decemberben sajtóforrások arról számoltak be, hogy az afgán tálibok vezetője nagy valószínűséggel életét vesztette a pakisztáni Kvettában egy lövöldözés során. Az AP amerikai hírügynökségnek Abdul Raúf molla, egy másik magas rangú tálib parancsnok azonban azt mondta, Manszúr molla egy péntek esti dróncsapásban vesztette életét.

Tavaly vette át az irányítást

Aktár Mohamed Manszúr 2015-ben lett a tálibok vezetője, miután nyilvánosságra került, hogy Omár molla már két évvel korábban meghalt - az afgán hírszerzés szerint - a pakisztáni Karacsi egyik kórházában. Manszúrt korábban Omár molla közvetlen munkatársaként, helyetteseként és a tálibok közlekedési minisztereként tartották számon.

Belviszály jöhet

Tekintettel arra, hogy Omár molla halálát a tálibok két évig titokban tartották - amennyiben valóban meghalt Manszúr molla -, időbe fog telni, hogy a szélsőségesek ezt hivatalosan elismerjék - írta a Reuters. Hozzátette: Manszúr molla halála a szélsőséges mozgalom vezetéséért való küzdelmet válthat ki, ami még nagyobb töréseket idézhet elő a tálib frakciókon belül, hiszen Omár molla utódlása miatt is belviszály keletkezett.