Barack Obama a Hirosima elleni atomtámadásról azt mondta, hogy a vezetőknek háború idején nehéz döntéseket kell hozniuk, a döntések vizsgálata és megkérdőjelezése a történészek feladata, ezért ő nem fog bocsánatot kérni Harry S. Truman elnök döntéséért, aki jóváhagyta az atombomba bevetését.

Barack Obama amerikai elnök május 22-én, vasárnap elmondta, hogy május 27-ei hirosimai látogatása az egykor ellenségeknek számító Japán és Egyesült Államok jelenlegi baráti kapcsolatát fogja jelképezni, és nyomatékosan megismételte: nem fog bocsánatot kérni országa nevében az atombomba bevetéséért.

A történészeknek kell megkérdőjelezni 

Az NHK japán állami tévécsatornának adott interjújában Obama azzal igazolta a sokak által várt bocsánatkérés elmaradását, hogy a vezetők háború idején néha kénytelenek nehéz döntéseket hozni. Az amerikai vezető szerint az már a történészek feladata, hogy megkérdőjelezzék és megvizsgálják ezeket a döntéseket.

Sok ezren haltak meg 

A Hirosimára ledobott atombomba több ezer ember életét oltotta ki azonnal, mintegy 140 ezren pedig még ugyanabban az évben meghaltak a sugárzás következtében. Az amerikai hadsereg augusztus 9-én Nagaszaki ellen is bevetette a végzetes fegyvert. Japán hat nappal később megadta magát. Az amerikaiak többsége szerint az atombomba bevetése szükséges volt a világháború mielőbbi befejezéséhez, míg a történészek többsége és a japán nép megalapozatlannak tartja ezt a lépést.

A "Little Boy" nevű uránbomba Tinian szigetén, közvetlenül azt megelőzően, hogy az "Enola Gay" bombaterébe szereltékForrás: Origo

Obama az első 

Obama az első amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt keresi fel azt a helyet, ahol az Egyesült Államok először vetette be az atombombát a második világháború végnapjaiban, 1945. augusztus 6-án. A helyszínen rövid beszédet tartó Obamát Abe Sindzó japán kormányfő kíséri majd.

A jelen kapcsolatot hangsúlyozta 

A 2009-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett elnök interjújában inkább Washington és Tokió jelenlegi szoros viszonyát hangsúlyozta. Úgy gondolom, hogy ez egy sikertörténet, amelyben az egykori ellenfelek a világ egyik legszorosabb szövetségében egyesülnek" - mutatott rá Obama, aki szerint hirosimai látogatása egyben jó alkalom arra, hogy megemlékezzenek a világszerte zajló konfliktusok ártatlan áldozatairól.