Nagy mennyiségű, csaknem 60 ezer doboz cigarettát próbált átcsempészni Ukrajnából Magyarországra diplomáciai küldeményként a kijevi szlovák nagykövetség egy munkatársának hozzátartozója - közölték az ukrán hatóságok hétfőn.

Egy diplomata-útlevéllel rendelkező férfi próbált cigarettát csempészni Ukrajnából Magyarországra, még szombaton - közölték az ukrán hatóságok hétfőn. A férfi egy Volkswagen Transporter márkájú járművel vámvizsgálat nélkül akart az erre fenntartott "zöld folyosón" áthajtani az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn.

A határ ukrán oldalán viszont feltartóztatták őt a határőrök.

A féri dokumentumot mutatott be arról, hogy diplomáciai küldeményt szállít, és közölte, hogy a rakományt csak a külügyminisztérium képviselőjének jelenlétében hajlandó megmutatni. A sötétített ablaküvegen keresztül azonban a furgon belsejébe nem lehetett belátni, hogy jog szerint vizuális ellenőrzést végezhessenek a hatóságok, ezért kinyittatták a sofőrrel a rakteret, majd alaposan átvizsgálták a járművet.

A gépkocsi rakterében, valamint a jármű szerkezeti elemeibe elrejtve összesen mintegy 600 ezer hrivnya (6,7 millió forint) értékű,

ukrán zárjeggyel ellátott dohányárut találtak.

Később a kijevi külügyminisztérium tisztázta, hogy a csempészési kísérleten rajtakapott férfi a szlovák külképviselet egyik munkatársának hozzátartozójaként rendelkezik diplomáciai útlevéllel.

ajtóforrások szerint a diplomata felesége írta alá a csempészárut diplomáciai küldeményként feltüntető dokumentumot.