Harminc hegymászó tért vissza betegen az Everestről

Elmozdult a Mount Everest
Vágólapra másolva!
Mintegy harminc hegymászó szenvedett fagyási sérüléseket vagy betegedett meg a Mount Everesten, ahol a napokban hárman is életüket vesztették magashegyi betegségben.
Vágólapra másolva!

A két évvel ezelőtti pusztító nepáli földrengés után most térhettek vissza a hegymászók a Mount Everestre, és tömegesen igyekeznek kihasználni a lehetőséget.

Május 11 óta majdnem négyszázan érték már el a csúcsot a nepáli oldalról – számolt be a BBC. Voltak sikeres csúcskísérletek a kínai oldalról is – például Lhakpa Serpa, aki a saját csúcsát megdöntve hetedszer mászta meg a Mount Everestet.

Két év után térhettek vissza a hegymászók a Mount Everestre Forrás: Thinkstock

Három halott a hétvégén

A hétvégén azonban három hegymászó is életét vesztette: pénteken a holland Eric Ary Arnold, szombaton az ausztrál Maria Strydom halt meg a lefelé vezető úton, vasárnap pedig az alaptáborban életét vesztette Subas Paul indiai hegymászó is magashegyi betegségben - jelentette a CNN.

Ő annak a négy indiai hegymászóból és négy serpából álló csapatnak a tagja volt, amelyből szombaton eltűnt két itársa.

Gyanendra Shrestha, az alaptábor egyik nepáli illetékese a BBC-nek elmondta, hogy a hóvakság, a magashegyi betegség és a fáradtság gyakori egészségügyi problémát jelent, de általában gyorsan felépülnek belőlük a hegymászók, miután kisebb magasságba ereszkednek.