Alexander Van der Bellen lett Ausztria új államfője. Az osztrák választók többsége nem szeretne szélsőjobboldali elnököt.

Alexander Van der Bellent választották hétfőn Ausztria államfőjévé – jelentette be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter. A Zöldek által támogatott jelölt a szavazatok 50,3 százalékát szerezte meg. Kihívójára, a szabadságpárti (FPÖ) jelölt Norbert Hoferre a választók 49,7 százaléka voksolt. 

Közel volt a győzelemhez

A szélsőjobboldali jelölt nagyon közel volt az államfői szék megszerzéséhez. Az FPÖ jelöltje vasárnap estig vezetett. Hofer a választás napján a szavazatok 51,9 százalékát birtokolta, míg Van der Bellen a szavazatok 48,1 százalékát kapta meg. 

Norbert Hofer közösségi oldalán köszönte meg szavazói támogatásátForrás: Origo

A levélben szavazók döntöttek

Az Osztrák Szabadságpárt jelöltje a vasárnap esti összesítés szerint mindössze 144 ezer szavazattal vezetett Alexander Van der Bellen, a Zöldek volt elnöke előtt. 

A küzdelem végkimenetelét azonban a levélben szavazók döntötték el. Postai úton 900 ezer szavazócédula érkezett be. 

Immár hivatalos

Az osztrák belügyminisztérium hétfő délután jelentette be hivatalosan, hogy Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást. A Zöldek támogatásával indult független jelölt a vasárnapi második fordulóban a szavazatok 50,35, míg riválisa, a szabadságpárti Norbert Hofer a voksok 49,65 százalékát szerezte meg.

Alexander Van der Bellen hivatalosan is megnyerte az elnökválasztástForrás: AFP/Georg Hochmuth

A 700 ezer hétfőn megszámlált levélszavazat után összesítették a végleges eredményt, amely szerint Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert. A 6,4 millió választásra jogosult 72,7 százaléka ment el voksolni, ez összesen 4,6 millió választót jelent. Norbert Hofer még a hivatalos eredmény közzététele előtt elismerte vereségét.