Merkel tiltakozott Erdogannál

2016.05.23. 16:25

Bírálta a szabadságjogok betartásával kapcsolatos török kormányzati magatartást Angela Merkel német kancellár Recep Tayyip Erdogan török államfővel lezajlott hétfő délutáni isztambuli találkozóján.

Angela Merkel német kancellár a humanitárius válsághelyzetek kezelésével foglalkozó ENSZ-konferencián találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Nem csak a menekültkérdésről beszélgettek, erről maga Merkel számolt be a találkozó után. 

A német kancellár azt mondta, hogy "minden kétséget kizáróan egyértelművé tette", hogy a török parlamenti képviselők mentelmi jogának  eltörlése 

mély aggodalomra ad okot számára". 

Merkel azért is tiltakozott, mert szerinte más szabadságjogok is csorbultak az elmúlt időszakban Törökországban. Szóba hozta a független igazságszolgáltatás és a sajtószabadság kérdését is. Törökországban a közelmúltban több alkalommal tartóztattak le újságírókat, mert arról írtak, hogy a török kormány fegyvereket szállított Szíriába. A hatóságok terrorizmus támogatásával vádolták meg őket. 

Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök leültek tárgyalniForrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

A török parlament a múlt pénteken elfogadta a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosító javaslatot is. Ez Angela Merkel szerint gyengíti az ország parlamentjét. 

A beszélgetést egyébként Merkel úgy összegezte, hogy az általa felvetett kérdéseket "nem sikerült teljes mértékben tisztázni". 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK