Hofer pártja bekeményít Burgenlandban

osztrák választások
Freedom Party (FPOe) candidate Norbert Hofer reacts during an election party after the second round of the Austrian President elections on May 22, 2016 in Vienna. Austria and the European Union were on tenterhooks Monday as they waited to see whether Norbert Hofer had won a election runoff to become the bloc's first president from the anti-immigrant far-right. / AFP PHOTO / APA / HERBERT PFARRHOFER / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Norbert Hofer pártja (FPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) a koldulás és a nyilvános alkoholfogyasztás betiltásáról határozott a burgenlandi Kismartonban. Az eisenstadti városházára hónapok óta özönlöttek a lakossági panaszok. Több osztrák város is kilátásba helyezte, hogy követik a burgenlandi kezdeményezést.
Vágólapra másolva!

Ezentúl sem kéregetni, sem köztéren alkoholt fogyasztani nem lehet Kismartonban – írja a Die Presse osztrák napilap. A burgenlandi kisváros vezetése elfogadta az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) közös javaslatát.

Megelégelték

Az eisenstadtiak megelégelték mind a tolakodó pénzkéregetést, mind a kisváros sétálóutcájában zajló dorbézolásokat. A városháza szerint hónapok óta folyamatosan érkeztek hozzájuk a lakossági bejelentések.

Kismartonban a jövőben kizárólag vendéglátóhelyeken és rendezvényeken lehet nyilvánosan alkoholt fogyasztani.

Az ÖVP és az FPÖ kezdeményezése több osztrák város vezetésének is megtetszett. Linz, Graz, Innsbruck és Dornbirn is hasonló lépéseket fontolgat a dorbézolókkal és a koldusokkal szemben.

Az eisenstadtiak megelégelték az utcai dorbézolásokat Forrás: MTI/Manek Attila

Példátlan vezetés Burgenlandban

Míg országos szinten az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) Werner Faymann távozásáig teljesen elzárkózott bármiféle közös munkától a bevándorlásellenes párttal, a Magyarországgal szomszédos tartományban mindez mégis megvalósult.

Burgenlandban az SPÖ és az FPÖ 2015 nyarán az együttműködés mellett döntött.

Bár az Osztrák Szabadságpárt jelöltje, Norbert Hofer hétfőn elvérzett az államelnökségért folytatott küzdelemben, saját tartományában nem lehet oka panaszra, itt a szavazatok több mint 60 százalékát szerezte meg.

Egy éve a szélsőjobb és a szocdemek koalíciója irányítja Burgenlandot Forrás: MATI/Czika László

Az utolsó pillanatban fordított

A szélsőjobboldali jelölt nagyon közel volt az államfői szék megszerzéséhez. Az FPÖ jelöltje vasárnap estig vezetett, majd egy nappal később a Zöldek által támogatott jelölt, Alexander Van der Bellen fordított.

A 700 ezer hétfőn megszámlált levélszavazat után összesítették a végleges eredményt, amely szerint Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert. Van der Bellen a szavazatok 50,3 százalékának megszerzésével lett Ausztria új államfője.