1100 embert vittek el Idomeniből

Idomeni
A migrant family carries their belongings during an evacuation operation by police forces of a makeshift migrant camp at the border at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni, on May 24, 2016. In an operation which began shortly after sunrise on May 24, hundreds of Greek police began evacuating the sprawling camp which is currently home to 8,400 refugees and migrants, among them many families with children, an AFP correspondent said. At its height, there were more than 12,000 people crammed into the site, many of them fleeing war, persecution and poverty in the Middle East and Asia, with the camp exploding in size since Balkan states began closing their borders in mid February in a bid to stem the human tide seeking passage to northern Europe. / AFP PHOTO / POOL / YANNIS KOLESIDIS
Vágólapra másolva!
A nagy rendőri készültség ellenére békésen zajlik az idomeni tábor felszámolása, a migránsokat buszokkal viszik máshol kialakított menekültszállásokra. A beszámolók szerint a tábor lakói beletörődtek a helyzetbe, és követik az utasításokat. A görög kormány és az Európai Bizottság szerint a művelet a migránsok érdekeit szolgálja. Civilek szerint a kialakult krízis az EU kudarcát szimbolizálja, hiszen a lakókat már rég szétoszthatták volna a tagállamok között. 
Vágólapra másolva!

Hajnalban kezdték meg a görög hatóságok az Idomeniben létesített menekülttábor kiürítését. A görög–macedón határnál fekvő falu melletti táborban az akció kezdetekor több mint 8000 migráns tartózkodott, közülük délig

23 buszon több mint 1100 embert vittek el.

A rendőrségi járművek és a migránsok elszállítására érkező buszok hajnalban jelentek meg a tábornál. A helyszínre több száz rohamrendőrt is vezényeltek, de a hatóságok hangsúlyozták: nem akarnak erőszakot alkalmazni. Az akciót csak a görög közszolgálati média munkatársai követhetik a helyszínen, más újságírókat nem engedtek be, a hatóságok a tábor körüli három kilométeres körzetben lezárták az utakat.

A művelet a határ macedón oldaláról Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Egy, a helyszínen lévő görög újságíró, Alekszia Kalaici azt mondta az Origónak, hogy

a művelet békésen zajlik,

a táborban hosszú ideje borzasztó körülmények között várakozó migránsok követik a rendőrök utasításait. Jorgosz Kiricisz, a görög kormány migránskérdéssel foglalkozó szóvivője is arról számolt be, hogy a tábor helyi idő szerint hajnali öt órakor kezdett felszámolása lassan és nyugodtan halad, erőszak alkalmazására nem került sor. A szóvivő szerint a művelet legalább tíz napig tart majd.

A migránsokat újonnan kialakított menekültügyi központokba viszik Szaloniki, a második legnagyobb görög város mellé.

Azt ígérik nekik: sokkal jobb körülmények közé kerülnek.

Inkább maradtak volna

A görög hatóságok hetek óta próbálták meggyőzni a migránsokat, hogy a hevenyészett tábor helyett menjenek inkább a fogadóközpontokba. A legtöbben azonban a maradást választották: közülük sokan bíztak a határ újranyitásában, vagy abban, hogy esetleg embercsempészek segítségével sikerül továbbhaladniuk Nyugat-Európába – írta a Guardian.

Buszra szállásra várakozó migránsok Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

A BBC beszámolója szerint azonban mostanra már a legtöbben belenyugodtak a sorsukba. Egy, a táborban március óta lakó szír férfi azt mondta: nem akar menni, de ha nem lesz más választása, nem fog ellenkezni:

Az európai szolidaritás kudarca

Jorgosz Kiricisz görög migránsügyi szóvivő szerint az illegális sátortábor felszámolása a migránsok érdekét szolgálja. Úgy fogalmazott:

Ezzel az állásponttal a jelek szerint az Európai Bizottság is egyetért. Hétfőn ugyanis azt közölték a görög kormány terveivel kapcsolatban: üdvözölnek minden olyan kezdeményezést, aminek a célja a migránsok szervezett létesítményekbe szállítása.

Sztéliosz Kologlu, a kormányzó Sziríza képviselője azt mondta a BBC-nek, hogy

a migránsoknak meg kell érteniük: helyzetük nem fog rövid idő alatt megoldódni.

Szerinte a táborban nemcsak a borzasztó körülmények és az egészségügyi krízis miatt voltak tarthatatlan állapotok, hanem az erőszakos bandák miatt is.

A táborban embertelen körülmények uralkodtak Forrás: AFP/NurPhoto/Guillaume Pinon

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi civil szervezet – amelynek tagjai hosszú ideje segítik a helyszínen lévőket – vezetője azt mondta, hogy a tábor kiürítése által keltett érdeklődés eltereli a figyelmet egy fontosabb kérdésről: arról, hogy

ezeknek az embereknek miért kellett egyáltalán hónapokig embertelen körülmények között vesztegelniük.

„A lényeg, hogy már egy lakásban kéne lenniük valahol Európában, hiszen csak 8 ezren vannak. Miért tesszük őket buszokra és visszük félkész táborokba Görögországban, amikor az EU ígéretet tett az elosztásukra a tagállamok között?” – tette fel a költői kérdést Loic Jaeger.

Bezárult a balkáni útvonal

A mindössze 150 lakosú görög határfalu, Idomeni melletti határátkelőn az Európába igyekvő százezrek útja vezetett 2015-ben. A migránsok tömegei azután kezdtek el sátrat verni a határnál, hogy a macedón hatóságok tavaly novembertől megakadályozták a megítélésük szerint nem háborús zónából érkezők átkelését. A teljes határzárat idén márciusban, azt követően vezették be, hogy Magyarország után Ausztria is szigorított a migránsok beengedésén. Becslések szerint a táborban „csúcsidőben” akár 13-14 ezer migráns is vesztegelhetett, ahogy az emberek rájöttek: a macedón hatóságok nem fogják meggondolni magukat.