Már minden olajfinomítóra kiterjed a franciaországi sztrájk

economy energy demonstration strike transport TOPSHOTS Horizontal
Workers strike in front of the Total refinery of Feyzin on May 23, 2016, to protest against the government's planned labour law reforms. Petrol shortages caused long tailbacks of motorists in parts of France Monday, as protesters against government labour reforms blockaded some of the country's oil refineries and fuel depots. Some 1,500 petrol stations out of a total of 12,000 across France have either run out of petrol or are close to running dry, said Transport Minister Alain Vidalies. / AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
Vágólapra másolva!
Vízágyút és könnygázt vetett be a rendőrség Marseille-ben az olajfinomítót elbarikádozó sztrájkolók ellen. A munkabeszüntetés már átterjedt az ország összes finomítójára, a benzinkutak ötödében nincs már üzemanyag.
Vágólapra másolva!

Franciaországban hetek óta tartanak a tiltakozások és sztrájkok a munkajogi reform ellen, a kamionsofőrök blokád alatt tartják az olajfinomítókat és üzemanyag-raktárakat.

Az üzemanyag-korlátozás május 20-a óta van érvényben, és a helyzet egyre kritikusabbá válik. A közlekedési miniszter hétfőn bejelentette, hogy az országban található 12 ezer benzinkútból 2400-on már nincs, vagy nagyon kevés az üzemanyag.

Sztrájkolók a Total feyzini finomítójánál Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Hétfő reggel még csupán 1500 kút volt ekkora bajban – emlékeztetett a The Local.

Aki teheti, Párizs környékéről inkább átmegy Belgiumba tankolni.

Élesedik a harc

Marseille-ben a rohamrendőrök vízágyút és könnygázt vetettek be a tiltakozók ellen, ami a brit Guardian szerint mutatja, mennyire élesedik a szembenállás a kormány és a keményvonalas CGT között.

Egy szakszervezeti képviselő, Emmanuel Lépine arról számolt be, hogy negyven busznyi rohamrendőr érkezett a finomítóhoz, és „precedens nélküli brutalitással” léptek fel a tiltakozók ellen, hogy feészabadítsák a létesítményt.

Manuel Valls miniszterelnök kedden jelezte, hogy a rohamrendőrök további létesítményeknél is be fognak avatkozni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki üzemanyaghiány az országban, s arra kérte a CGT-t, hogy viselkedjen „felelősségteljesen”.

A kormányfő előzőleg zsarolásnak nevezte a szakszervezeti fellépést, és arra kérte az üzemanyaghiánytól tartó franciákat - akik megrohamozták a benzinkutakat -, hogy „ne engedjenek a pániknak”.