Őrzik pozíciójukat a keményvonalasok Iránban

2016.05.24. 11:26

Keményvonalas vezető lett Iránban a Szakértők Tanácsának elnöke, ez a testület felelős a legfelsőbb vezető utódjának kiválasztásáért.

Az IRNA hivatalos hírügynökség keddi beszámolója szerint a 89 éves Ahmad Dzsannatit választották a Szakértők Tanácsának elnökévé. A 88 tagú testületben 51-en támogatták jelöltségét. A tisztséget két évig tölti be.

A Szakértők Tanácsa választja meg a legfelsőbb iráni vezetőt (az ország vallási és politikai vezetőjét), egyben felügyeli is tevékenységét, és ha szükséges, akár le is válthatja. A Szakértők Tanácsának tagjait nyolc évre választják, és lehetséges, hogy a most megalakult testületnek kell a jelenlegi vezető, Szajed Ali Hamenei ajatollah utódjáról döntenie.

Forrás: AFP/Ho

Dzsannati kinevezése az iráni mérsékeltek legutóbbi győzelmei ellenére is azt jelzi, hogy

a keményvonalasok továbbra is meghatározó erőt képviselnek Irán politikai életében.

A februári parlamenti választásokon a mérsékelt képviselők és Haszan Róháni elnök hívei többséget szereztek mind a törvényhozásban, mind a konzervatívnak tekintett Szakértők Tanácsában.

Ahmad Dzsannati ugyanakkor titkára az Őrök Tanácsának is, amely a parlamenti képviselőjelöltek alkalmasságának megállapítását végzi, és a legutóbbi választások előtt is jócskán megrostálta a reformer indulókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK