Befogták az eltűnt utasszállító vészjelző berendezésének jelét

eltűnt egyiptomi gép
Kairó, 2016. május 19. 2016. március 29-i kép az EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik utasszállító repülőgépéről a kairói repülőtéren. Az EgyptAir tájékoztatása szerint 2016. május 19-én hajnalban eltűnt a radarernyőről az légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata. A repülőgép 69 emberrel, 59 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén szerdán 23.09 órakor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint 2.45 órakor veszett nyoma. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)
Vágólapra másolva!
Sikerült befogni a múlt héten eltűnt egyiptomi utasszállító gép vészjelző berendezésének jelét. A jeladó három kilométeres mélységben lehet, de ha megtalálják, a gép újabb darabjaira is rábukkannak.
Vágólapra másolva!

Befogták a Földközi-tengerbe zuhant egyiptomi utasszállító automatikus vészjelző berendezésének jelét - jelentette be szerda este Kairóban Ajman el-Mokaddem, a szerencsétlenséget vizsgáló egyiptomi bizottság vezetője.

A gép május 16-án tűn tel 66 emberrel a fedélzetén Forrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Mokaddem közölte az al-Ahrám című napilappal, hogy befogták annak a berendezésnek (Emergency Locator Transmitter/ELT) a jelét, amely a repülőgépek földbe vagy vízbe való becsapódásakor automatikusan elkezdi továbbítani műholdra a katasztrófa pontos helyszínének koordinátáit.

A jel alapján behatárolták annak a helynek az öt kilométeres körzetét, ahol a jeladó van.

A fekete dobozok még nincsenek meg

Mokaddem magyarázata szerint az Airbusok három ilyen berendezéssel vannak felszerelve, az egyik - amelynek a jelét észlelték - a gép farokrészében található.

- tette hozzá.

A gép fekete dobozait még nem találták meg. Ez Mokaddem szerint komoly műszaki felkészültséget igényel, mivel a berendezések feltehetően három kilométernél nagyobb mélységben vannak. Az egyiptomi hatóságok egy, mélytengeri műveletet végző külföldi céghez fordulnak segítségért.

Az EgyptAir légitársaságot vezető Szafvat Maszalám szerdán közölte, hogy az adatrögzítők utáni kutatásba bevonnak egy francia és egy olasz vállalatot.

A terrorcselekményt sem zárják ki

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén a múlt csütörtökön, hajnalban tűnt el a radarernyőkről, körülbelül 35 perccel a tervezet leszállás előtt, épphogy belépve az egyiptomi légtérbe.

Azóta az Airbus után kutató hajók és repülőgépek csak néhány sodródó roncsdarabot, illetve emberi testrészeket találtak a tengerben a görög Kárpathosz sziget közelében,

de a géptestet még nem találták meg.

A katasztrófa oka egyelőre nem ismert, az egyiptomi hatóságok minden eshetőséget vizsgálnak, és azt sem zárják ki, hogy terrorcselekmény következtében zuhant le a gép.

Minden felvételt begyűjtenek

Mokaddem elmondta, hogy Egyiptom hamarosan megkapja Görögországtól a személyzet és az ottani irányítótorony között lezajlott beszélgetések hangfelvételeit, és a radarok által rögzített adatokat is.

Emellett francia nyomozók is

begyűjtenek minden rögzített felvételt és adatot

azokból az európai országokból, amelyek felett átrepült a gép. Az információkat átadják a katasztrófa okait vizsgáló egyiptomi bizottságnak.