Brit kommandósok akadályoztak meg egy merényletet Líbiában

Vágólapra másolva!
Brit kommandósok szétlőtték az Iszlám Állam robbanóanyaggal megpakolt teherautóját Líbiában. Az esetről egy helyi parancsnok számolt be, a brit védelmi minisztérium nem kommentálta az akciót.
Vágólapra másolva!

Az eset még május 12-én történt, de csak most számolt be róla egy helyi parancsnok a Timesnak. Mohammed Durat elmondása szerint a teherautó a Miszrata városába vezető hídhoz közeledett. A brit különleges egység tagjai azonban felkészültek a támadásra, és egyetlen rakétával szétlőtték a járművet.

„Brit barátaink meglehetősen nyugodtnak tűntek aznap – fogalmazott a parancsnok. – A teherautó hatalmasat robbant, ekkora detonációt még soha életemben nem láttam. A mieink közül senki sem halt meg” – tette hozzá.

A minisztérium nem kommentál

A brit védelmi minisztérium a Guardian jelentése szerint annyit közölt az esettel kapcsolatban, hogy nem kommentálják a különleges erők akcióit, de múlt hónapban a külügyi szóvivő azt mondta, hogy Nagy-Britannia célja a líbiai biztonsági erők kiképzése, és London nem tervezi katonák küldését az országba.

Ehhez képest II. Abdullah jordániai király már januárban arról tájékoztatta az amerikai Kongresszus illetékes vezetőit – köztük John McCaint, a Szenátus fegyveres szolgálatok bizottságának elnökét, valamint Bob Corkert, a szenátus külügyi bizottságának elnökét - arról, hogy a jordániai különleges erők mellett a brit SAS (Különleges Légi Szolgálat) is részt vesz líbiai akciókban.