Ötszáz menekülttel a fedélzetén borult fel egy hajó

Líbia, 2016. május 25.
Az olasz haditengerészet által közreadott felvételen migránsok ugrálnak a tengerbe egy megbillent hajó fedélzetéről Líbia partjainál 2016. május 25-én. Az elmúlt egy napban a mentést irányító olasz haditengerészet egyéb hajók közrem
Líbia, 2016. május 25. Az olasz haditengerészet által közreadott felvételen migránsok ugrálnak a tengerbe egy megbillent hajó fedélzetéről Líbia partjainál 2016. május 25-én. Az elmúlt egy napban a mentést irányító olasz haditengerészet egyéb hajók közreműködésével huszonhárom akció során mintegy 3000, Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlót mentett ki a Földközi-tengerből a líbiai partszakasz közelében. Hét embert holtan emeltek ki a vízből és valószínűleg többen a tengerbe vesztek. (MTI/AP/Olasz haditengerészet)
Vágólapra másolva!
Huszonnégy óra alatt mintegy háromezer menekültet mentettek ki olasz és más hajók a tengerből líbiai partjainál, hét embert ugyanakkor már csak holtan tudtak kiemelni a vízből - közölte szerdán a mentési missziót irányító olasz haditengerészet.
Vágólapra másolva!

Összesen 23 mentőakciót hajtottak végre a Földközi-tengeren, és minden, a térségben állomásozó hajót be kellett vetni a csónakokkal és kisebb hajókkal Európába igyekvő migránsok kimentéséhez.

Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet/-------------------

Egy felborult hajónak épp a közelében járt az egyik olasz őrnaszád, amelynek legénysége ötszáz embert meg tudott menteni, viszont nem minden utast.

Hét ember holtan került a fedélzetre, és félő, hogy többen a tengerbe vesztek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által a minap közölt adatok szerint az év eleje óta 34 ezernél több migráns érte el az olasz partokat önállóan vagy az őket megmentő hajókkal.

Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet/-------------------

Ez valamivel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában volt. Segélyszervezetek szerint az Európába tartó migránsok számára a "legjárhatóbb" a Líbia és Olaszország közötti tengeri útvonal a balkáni folyosó lezárása, illetve az Európai Unió és Törökország között kötött megállapodás életbe lépése óta.

Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet/-------------------

Tartani lehet attól, hogy az időjárási viszonyok javulásával növekedni fog a migránsáradat. Már az elmúlt napokban is jelentősen nőtt az útnak induló migránsok száma.

Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet/-------------------

A tengeri mentőexpedíciók két nap alatt több mint 5600 embert vettek a járműveik fedélzetére.

Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet/-------------------

A migránsok többsége egyébként Líbiából indul útnak az olaszországi Lampedusa vagy Szicília felé, és zömük afrikai országokból való. Így egyelőre nem igazolódott be az olasz hatóságok félelme, hogy a háború sújtotta Szíriából vagy Afganisztánból menekülő emberek ezt az útvonalat választják a balkáni határok lezárása miatt.