Embargóval válaszol a G7-eknek Oroszország

2016.05.27. 15:34

Meghosszabbítja Oroszország az őt szankcióval büntető államokra kivetett élelmiszer-embargót – rendelte el Dmitrij Medvegyev miniszterelnök. A G7-ek pénteken döntöttek az újabb szankciók lehetőségéről.

2017 végéig hosszabbította meg Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő az Oroszországot szankcionáló országok ellen kivetett élelmiszer-embargót – Medvegyev ezt a Gyáriparosok és Vállalkozók Oroszországi Szövetségének moszkvai tanácskozásán jelentette be.

Orosz káröröm

Az orosz kormány szakértői szerint a 2014 augusztusában megkezdett embargó idáig 9,3 milliárd dollárnyi kárt okozott a szankciókat meghirdető, majd ahhoz csatlakozó államoknak.

Az embargó kiterjed az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada, Norvégia, Albánia, Montenegró, Izland és Liechtenstein és Ukrajna exportra szánt élelmiszertermékeire is.

Dmitrij Medvegyev is hosszabbít, válaszul a G7-ek döntéséreForrás: AFP//Christof Stache

Válaszcsapás

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hozzátette: "nem hat majd kedvezően a világgazdaság fejlődésére" és a globális ügyek egészére, hogy a G7-csoport vezetői Japánban az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítása mellett döntöttek, sőt, azokat szigorítanák, bővítenék is a tervek szerint.