A tálibokkal szövetkezik Irán az Iszlám Állam ellen

2016.05.27. 14:58

Az Iszlám Állam egyre jobban erősödik Afganisztánban. Irán és a tálibok hiába számítanak ősellenségnek, most mégis összefogtak a terrorszervezet ellen. 

920 kilométer hosszú az iráni–afganisztáni határ, ezt akarják biztosítani az irániak az együttműködéssel. A Foreign Policy cikke szerint a síita Irán közvetlen fenyegetésnek tartja a szunnita Iszlám Államot, ugyanakkor a 2001-es amerikai invázió előtt a tálibok ellen harcoló Északi Szövetséget támogatta Afganisztánban. 1998-ban majdnem nyílt háború is kitört, miután a tálibok kivégeztek nyolc iráni diplomatát. A 2001-es invázió során pedig az irániak az amerikaiakat segítették.

Most viszont az irániak úgy gondolják, hogy 

a tálibok sokkal kisebb fenyegetést jelentenek 

számukra, mint az Iszlám Állam, amelynek már 3000 harcosa lehet Afganisztánban. Az amerikaiak ugyan bombázzák őket, mégis tovább erősödnek. 

Tálib katona az iráni határ közelében, AfganisztánbanForrás: AFP/Behrouz Mehri

A Foreign Policynek az Európai Unió afganisztáni különmegbízottja, Franz-Michael Mellbin mondta azt, hogy ezért kezdtek az irániak együttműködni a tálibokkal. Ráadásul Iránban sokan gondolják, hogy a terrorszervezetet az országgal kifejezetten rossz viszonyban lévő Szaúd-Arábia is támogatja, és az Iszlám Állam megjelenését a keleti határaiknál úgy tekintik, mintha Szaúd-Arábia egy újabb frontot nyitna ellenük. 

A határ viszonylag könnyen átjárható, ez pedig lehetőséget teremt elvileg az Iszlám Állam terroristáinak, hogy bejussanak Iránba. A terrorszervezet szóvivője, Abu Mohammad al-Adnani pedig már 2014 végén kijelentette, hogy Iránt tekintik egyik legnagyobb ellenségüknek, és készek 

vérfürdővé változtatni az országot. 

Ezért hoznak létre ütközőzónát a határnál, a déli Helmand tartománytól az északi Kunduzig. Ezeknek a nagy részét most a tálibok ellenőrzik, akik már tavaly óta küzdenek az Iszlám Állammal Afganisztánban. 

Tálib harcosok leteszik a fegyvert egy megbékélési ünnepségen, január 12-énForrás: MTI/EPA/Gulamulláh Habibi

Az Iszlám Állam dzsihádistái hamar visszaszorították a tálibokat. A Times szerint sokkal több pénzük van, emiatt is erősödnek egyre inkább. Gyorsan börtönöket és bíróságokat alapítottak, Irakhoz és Szíriához hasonlóan itt is brutális kegyetlenséggel próbálják megszilárdítani uralmukat. 

Név nélkül nyilatkozó források szerint 

az irániak pénzt és fegyvereket adnak a táliboknak. 

Az amerikaiak viszont attól is félnek, hogy ezeknek a fegyvereknek egy részét aztán a tálibok nem csak az Iszlám Állam ellen, hanem ellenük is felhasználják majd. John Kirby amerikai külügyi szóvivő szerint 

 egy kormánynak sem szabad a tálibokat támogatnia. 

A tálibok és Irán szövetsége az Iszlám Állam ellen nem az első a több hasonló furcsa koalíció közül. Szíriában például az amerikaiaknak gyakorlatilag együtt kell működniük Bassár el-Aszaddal: az amerikaiak bombáznak, Aszad katonái pedig a földön harcolnak a terrorszervezet ellen. Irakban pedig az amerikaiaknak az Irán által támogatott síita milíciákkal kell együttműködniük. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK