Megijedt a Pentagon Ankara dühétől

2016.05.28. 07:25

El kell távolítaniuk az amerikai különleges egységek tagjainak a kurd jelvényt az egyenruhájukról, miután a török külügyminiszter elfogadhatatlannak minősítette az eljárást.

Elfogadhatatlan, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben elkötelezett, Törökországgal szövetséges Egyesült Államok katonái a szíriai kurdok fegyveres erejének számító Népvédelmi Egységek (YPG) jelvényét tűzik egyenruhájukra az iraki Rakkánál zajló felszabadító hadművelet során - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Antalyában egy sajtótájékoztatón.

A Pentagon nagyon gyorsan reagált Ankara felháborodására: a különleges egységek parancsba kapták, hogy távolítsák el a jelvényeket, amelyek használata amerikai katonai illetékesek értékelése szerint „nem volt engedélyezett”, illetve „helyénvaló” – jelentette az ABC News.

Ez a kép borította ki a törököketForrás: AFP/Delil Souleiman

A Hürriyet című török napilap csütörtökön hozta nyilvánosságra a felháborodást keltő felvételeket, amelyeken a Szíriai Demokratikus Erők nevű szervezet kurd és arab csapatai mellett tanácsadóként dolgozó amerikai kommandósok egyenruháján látható az YPG jelvénye.

Steve Warren ezredes, a Bagdadban állomásozó amerikai erők szóvivője arról nem tud, hogy büntetést kapnak-e a jelvényt viselő katonák. „A lényeg, hogy megoldottuk a helyzetet, és tudattuk a szövetségeseinkkel, hogy a katonák helytelenül és parancs nélkül cselekedtek” – jelentette ki.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a különleges egységek tagjainál régi szokás a helyi szövetséges csapatok jelvényének viselése; így volt Irakban, Afganisztánban és a világ sok más táján is. Ez egyik jele a bajtársi összetartozásnak – magyarázta Warren.

Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője is úgy hangsúlyozta, hogy az amerikai katonák saját védelmük érdekében több helyen használják regionális erők megkülönböztető jelvényeit.