Nyolc francia olajfinomítóból kettő működik

Franciaország, munkajogi törvény
Douchy-les-Mines, 2016. május 25. Rohamrendőrök a francia szakszervezeti aktivisták és támogatóik által felgyújtott útakadály előtt, amellyel eltorlaszoltak egy olajfinomítóhoz vezető utat az észak-franciaországi Douchy-les-Mines településen 2016. május 25-én. Franciaországban hónapok óta ismétlődnek a tüntetések a tervezett francia munkajogi reform ellen. (MTI/EPA/Thibault Vandermersch)
Vágólapra másolva!
Manuel Valls szombaton hivatalában fogadta a munkajogi törvénytervezetet ellenző olajipari és közlekedési szektor képviselőit. A kormányfő meggyőződése, hogy a szakszervezetek által több mint két hónapja meghirdetett tiltakozási hullám nem fog tovább szélesedni.
Vágólapra másolva!

A nyolc francia olajfinomítóból hatban szombaton is folytatódott a teljes vagy részleges sztrájk, a töltőállomások ellátása azonban fokozatosan javul, amióta a rendőrség feloldotta az üzemanyagraktárak blokádját.

A helyi prefektúrák összesítése szerint szombaton már csak a benzinkutak 15 százalékában voltak ellátási zavarok.

Rohamrendőrök egy eltorlaszolt finomítónál. Hatot még mindig legalább részben megbénít a sztrájk Forrás: MTI/EPA/Thibault Vandermersch

A kormányfő bizakodó

Manuel Valls a Le Parisien című fővárosi napilapban megjelent interjúban megismételte, hogy a kormánynak továbbra sem áll szándékában a vitatott munkajogi törvényt visszavonni, úgy véli, hogy a tiltakozási hullám ki fog fulladni.

A felmérések szerint a franciák ellenmondásosan viselik a kialakult helyzetet: nem támogatják a szakszervezetek blokádját, ugyanakkor hetven százalékuk szerint csak a törvény visszavonásával kerülhető el, hogy a két hét múlva kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság előtt - amire közel 2 millió külföldit várnak - lebénuljon az ország.