Együtt emlékezik Merkel és Hollande

Commemoration for the Battle of Verdun Verdun FIRST WORLD WAR Angela Merkel Francois Hollande SQUARE FORMAT
French President Francois Hollande and German Chancellor Angela Merkel (CDU) lightning the flame at the National Necropolis Douaumont near Verdun, France, 29 May 2016. 100 years ago, the Battle of Verdun between German and French troops began, lasting for roughly 300 days and causing more than 300,000 victims on both sides. The town in North-Eastern France became the epitome for the brutal emplacement battles of World War I. PHOTO: KAY NIETFELD/dpa
Vágólapra másolva!
Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár együtt emlékezik meg vasárnap az első világháború nyugati frontja egyik leghosszabb és legvéresebb ütközetének, a verduni csatának a századik évfordulójáról.
Vágólapra másolva!

A "nagy háború" több mint félmillió elesett katonát, sebesültet és eltűntet követelő tíz hónapos öldöklésének kelet-franciaországi helyszíne az 1960-as évektől a német-francia megbékélés egyik fő jelképe. 1984-ben Helmut Kohl német kancellár és Francois Mitterrand francia elnök a douaumont-i katonai temetőben egymás kezét fogva emlékezett a szakadó esőben a csata áldozataira.

Francia-német összefogás

Francois Hollande a 100. évfordulónak hasonló szimbolikus jelentőséget szeretne kölcsönözni, jelezve, hogy

a válságokkal küzdő Európában a francia-német összefogás jelenti a megoldást.

"Nem a megbékélésre kell törekednünk a kancellárral, hiszen az adott. Hanem együtt kell kimondani, hogy mit szeretnénk tenni a populizmus betegségével megfertőzött Európáért" - mondta előzetesen a francia államfő.

Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár együtt emlékeztek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

Gyerekek kíséretében

A két ország vezetője vasárnap délelőtt együtt helyezett koszorút a Consenvoye-i német katonai temetőben, majd ellátogattak a verduni polgármesteri hivatalba, ahol először fogadnak német vezetőt. A megemlékezés csúcspontja délután volt, amikor is

gyerekek kíséretében Francois Hollande és Angela Merkel együtt látogattak el a douaumont-i katonai temetőbe,

ahol mintegy 130 ezer francia és német katona nyugszik. Eközben majd kilométerekről is lehet hallani a harangokat, amelyek az 1916 februárja és decembere között elesett 300 ezer német és francia katonáért fognak szólni.

A Volker Schlöndorff német filmrendező elképzelései szerint 3400 német és francia gyermek részvételével rendezett ünnepség után Merkel és Hollande is rövid beszédet mondott aktuális európai kérdésekről.

A verduni csatában 300 ezer német és francia katona esett el Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

Európa sorsáról tárfgyaltak

A két ország vezetője munkaebédjükön is európai kérdésekről tárgyaltak, többek között a

menekültválságról és a Brexitnek, Nagy-Britannia Európai Unióból való esetleges kilépésének a veszélyéről is,

erről június 23-án tartanak népszavazást a britek. A megemlékezés európai jellegének hangsúlyozására a felújított verduni emlékmű felavatásán jelen volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is.

Az első világháború áldozataira emlékeztek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

Hagyománya van

Nem ez az első alkalom, hogy Francois Hollande és Angela Merkel együtt emlékezik meg az első világháború évfordulójáról.

Két hónappal megválasztását követően, 2012. július 8-án a francia elnök a kelet-franciaországi Reims katedrálisánál a német-francia barátsági szerződés megkötésének 50. évfordulóján fogadta német kollegáját. 1962. július 8-án Charles de Gaulle akkori francia elnök és Konrad Adenauer német kancellár a reimsi székesegyházban közösen részt vett egy "békemisén". Néhány hónappal később írták alá a német-francia megbékélést megpecsételő Elysée-szerződést.