Elküldte a pokolba Ban Kimun ENSZ-főtitkárt és az Amnesty Internationalt Yahya Jammeh, Gambia elnöke, miután a főtitkár és az AI vizsgálatot követelt egy gambiai ellenzéki őrizetben bekövetkezett haláláról.

„Ban Kimun és az Amnesty International elmehetnek a pokolba! Kik ők ahhoz, hogy ezt követeljék?” - mondta Jammeh a Jeune Afrique nevű lapnak adott interjújában arra reagálva, hogy az emberjogi szervezet Solo Sandengnek, az ellenzéki Egységes Demokrata Párt politikusának őrizetben bekövetkezett halálának kivizsgálását követelte.

Az ENSZ-főtitkár aggódni merészelt egy ellenzéki politikus halála miattForrás: AFP/2015 Anadolu Agency/Jaber Abdulkhaleg

„Mi a baj? Gyakori, hogy emberek halnak meg őrizetben vagy kihallgatás során. Tessék, meghalt egyetlen egy ember, és vizsgálatot akarnak indítani? Senki sem fogja megmondani, mi legyen az országomban” - hangsúlyozta a világ egyik legszegényebb országának az elnöke.

Büszke rá, hogy diktátor

Yahya Jammeh saját elmondása szerint büszke arra, hogy a nyugati országok diktátornak nevezik. Szerinte az afrikai országok vezetői bólogató Jancsik, saját magát a „fejlődés diktátorának” tartja.

1994-ben vértelen államcsíny útján vette át az ország irányítását, 1996-ban választották elnökké. Azóta az ötévente megrendezett elnökválasztásokat sorra nyeri. „Addig leszek elnök, amíg Isten és a népem akarja” - szögezte le.