Hadjáratot indítottak a dzsihadisták ellen Moszul közelében

2016.05.29. 17:37

Az iraki kurd fegyveres erők hadjáratot indítottak vasárnap az Iszlám Állam ellen a terrorszervezet fellegvárának számító Moszul keleti szomszédságában.

"A Washington vezette pesmerga erők a nemzetközi koalíció repülőgépeinek támogatásával szárazföldi offenzívát kezdtek, hogy a Moszultól 30 kilométerre, keletre található al-hazíri régió falvait visszaszerezzék a dzsihadistáktól" - közölte a kurdisztáni autonóm régió biztonsági tanácsa.

A fellegváruk felé haladnak

A tájékoztatás szerint az Iszlám Állam ezeket a településeket arra használja, hogy támadásokat indítson elsősorban a kurdisztáni főváros, Erbíl ellen. 
 A helyi idő szerint hajnalban indult akció annak a támadássorozatnak a része, amelynek

célja az Iszlám Államra nehezedő nyomás növelése Moszulban

és térségében az észak-iraki város lehetséges ostroma előtt.

A kurdokra alapoznak

A hadműveletben mintegy 5500 kurd harcos vesz részt, és már néhány települést sikerült is a délelőtt folyamán visszafoglalni.

Az összecsapásokban legalább 17 dzsihadista vesztette életét.

A kurd erők kulcsszerepet játszanak az Irakban 2014-ben nagy területeket uralma alá hajtó Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Fallúdzsában a végső ostromra készülnekForrás: MTI/EPA/Navrasz Amer

Végső ostromra készülnek

Az iraki kormányerők eközben a dzsihadisták második számú iraki fellegvárának számító, a fővárostól, Bagdadtól 50 kilométerrel keletre található

Fallúdzsa végső ostromára készülnek.

Egy katonai tisztségviselő vasárnap közölte, hogy az iraki különleges erők felsorakoztak Fallúdzsa körül. A forrás nem beszélt a katonák pontos számáról és a végső ostrom időzítéséről sem. Annyit mondott, hogy a város körüli terület 80 százalékát már visszaszerezte a hadsereg, amely félkatonai szervezetek és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával egy hete indított hadjáratot a város felszabadítására.

Mindeközben a szélsőségesek vasárnap támadást intéztek a Bagdadtól 140 kilométerrel nyugatra lévő Hit városa ellen, amelyet a múlt hónapban foglaltak vissza az Iszlám Államtól a kormányerők. A hadsereg közölte, hogy a dzsihadisták három kerületbe is behatoltak, és heves harcot vívnak az iraki erőkkel.