Növeli jelenlétét a NATO Lengyelországban

Vágólapra másolva!
A júliusi varsói NATO-csúcstalálkozó után erősödik a szövetség katonai jelenléte a keleti szárnyon - jelentette be hétfőn Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, miután Andrzej Duda lengyel államfővel tárgyalt Varsóban.
Vágólapra másolva!

Stoltenberg kétnapos látogatásra érkezett a lengyel fővárosba, tárgyalásai napirendjén a július 8-án és 9-én esedékes varsói NATO-csúcstalálkozó technikai és tartalmi részletei szerepelnek.

Andrzej Duda a négyszemközti megbeszélések után az újságíróknak elmondta: a csúcstalálkozón elfogadandó döntések utolsó egyeztetési fázisba léptek, június közepén a NATO-tagállamok védelmi miniszterei is megvitatják ezeket.

- mondta Duda, kiemelve, hogy Lengyelország szempontjából a szövetség keleti szárnyának a megerősítése a fontos. Rámutatott azonban a déli szomszédságban fennálló veszélyekre is.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Elmondta emellett: hétfőn arról született döntés, hogy Varsó a NATO-n belüli szolidaritás jegyében egy rakétahordozó hajót küld a szövetség márciusban elkezdett embercsempészet elleni égei-tengeri missziójának támogatására.

Jens Stoltenberg kiemelte: a varsói NATO-csúcsot olyan időben tartják meg, amikor a tagállamok a szövetség déli és keleti szomszédságában jelentkező fenyegetések révén "a nemzedékek óta legnagyobb kihívásokkal szembesülnek".

Úgy értékelte: a júliusi csúcstalálkozó áttörést hoz.

de növeljük az arra irányuló erőfeszítésünket is, hogy a stabilitást határainkon túl is terjesszük" - jelentette be.

A csúcstalálkozó után "Lengyelországban növekszik a NATO katonai jelenléte úgy, hogy minden potenciális támadónak világos jelt adjunk, hogy Lengyelország megtámadását az egész szövetség megtámadásának tartanánk" - mondta a szövetség főtitkára, megerősítve azokat a korábbi bejelentéseket, melyek szerint állandó, soknemzetiségű, rotációs jelenlétről lesz szó.

A NATO főtitkára a varsói látogatása során Beata Szydlo kormányfővel, továbbá a lengyel nemzetvédelmi és külpolitikai tárca vezetőjével, valamint a lengyel nemzetbiztonsági hivatal (BBN) elnökével is tárgyal.