Virrasztottak a lelőtt gorillára emlékezve

Vágólapra másolva!
Virrasztást tartottak hétfőn állatvédők a cincinnati állatkertben lelőtt gorillára emlékezve, amelyet azért pusztítottak el, mert egy négyéves fiú beleesett a főemlős kifutója körüli vizesárokba.
Vágólapra másolva!

"Értelmetlen tragédiának" nevezte a szervezők egyike, Anthony Seta a 17 éves gorilla halálát és hangsúlyozta, hogy

a virrasztást nem azért szervezték, hogy bűnbakot keressenek, hanem ezért, hogy megemlékezzenek a Harambe nevű gorilláról.

"Az emberek üvöltözhetnek a gyermek szüleivel és az állatkerttel is. A tény az, hogy megöltek egy gorillát, amelyik épp most ünnepelte születésnapját" - hangoztatta.

Harambének május 27-én volt a születésnapja, egy nappal azelőtt, hogy szombaton lelőtték.

Az állat elpusztítása hatalmas felháborodást váltott ki a közösségi médiában. Több mint kétezer ember írta alá a Change.org honlapon közzétett tiltakozást, amely élesesen bírálta a cincinnati rendőrséget és az állatkertet, amiért lelőtték a gorillát és a szülők felelősségre vonását követelték, amiért nem vigyáztak gyermekükre.

A rendőrség vasárnap közölte, hogy nem emeltek vádat a szülők ellen, akiknek kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Harambe, a lelőtt gorilla Forrás: Facebook/Cincinnati Zoo & Botanical Garden

A Facebookon létrehozott Justice for Harambe című oldalhoz is több ezren csatlakoztak. "Ha azt hisszük, hogy elfogadható egy gorilla megölése, aki nem csinált semmi rosszat, akkor nem gondolom, hogy városunkban gorillát kellene tartani" - írta egyikük.

A PETA állatvédő szervezet honlapjának egyik blogja szintén megkérdőjelezte az állat elpusztításának szükségességét.

- hívta fel a figyelmet a blogger.

Az esetről a látogatók által készített videók tanúsága szerint a gorilla valóban védelmezően viszonyult a fiúhoz, igaz, hogy amikor kivette a vizesárokból néhány percig vonszolta őt.

Thaen Maynard, az állatkert igazgatója azzal védekezett, hogy a veszélyes állatokkal foglalkozó csoportjuk, amelyben állatgondozók, állatorvosok és biztonsági szakemberek vannak, helyes döntést hozott a gorilla elpusztításáról. Elismerte ugyanakkor, hogy

a több mint 400 kilós állat nem fenyegette a gyermeket, de izgatott állapotban volt

és - mint mondta - egy nagyon erős állatról volt szó.