Orosz gépek lőttek egy szíriai várost

Russian army hits hospital in Idlib Syria Idlib 2016 May HOSPITAL debris warcraft Wreckage damaged National Hospital Russian airstrikes Ibn Sina SQUARE FORMAT
Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Légitámadás érte hétfő este a lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíb várost, több civil meghalt - jelentették különböző szervezetek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű aktivistahálózat úgy tudja, hogy tíz orosz légicsapás érte Idlíbet, és legalább 23-an haltak meg, köztük hét gyerek.
Vágólapra másolva!

A Helyi Koordinációs Bizottság azt közölte, hogy tízen haltak meg a helyi állami kórházban, amikor találat érte, de arról nem tudnak semmit, hogy a város más részein hány áldozata van a csapásoknak. A katasztrófamentést végző polgári védelem ezeknél sokkal több áldozatról számolt be: többtucatnyian haltak meg, és több száz a sebesültek száma. Több kórház is megrongálódott. A török külügyminisztérium szerint az Idlíb elleni légicsapásoknak több mint 60 civil halálos áldozatuk van. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) úgy tudja, hogy a harci gépek kórházat nem vettek célba, ezek az épületek legfeljebb a környéken becsapódó rakétáktól rongálódtak meg.

Korábbi felvétel Forrás: AAFP/Anadolu Agency/Mohammad Amen Qurabi

Cáfolnak az oroszok

Oroszország kedden cáfolta, hogy gépei hajtották volna végre az Idlíb elleni légicsapásokat. "Orosz gépek nem hajtottak végre semmiféle harci küldetést, pláne nem légicsapásokat Idlíb tartományban" - jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov a korábbiakhoz hasonló "horrortörténetnek" nevezte az OSDH állításait, amelyeket szerinte jóval nagyobb kétellyel kellene fogadni.

Idlíb a nemrég megalakult fegyveres gyűjtőszervezetnek, a Hódítás Hadseregének az ellenőrzése alatt áll. A Hódítás Hadseregének vezető ereje az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szárnya, az an-Nuszra Front. Az an-Nuszra Front mint terrorcsoport ki van zárva a szíriai tűzszüneti megállapodásból.