Szemétlavina temetett be tűzoltókat Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Három tűzoltót sodort el hétfő délután Európa harmadik legnagyobb szeméttelepén bekövetkezett hulladékhegyomlás Lemberg közelében.
Vágólapra másolva!

A nyugat-ukrajnai város 33 hektáros hulladékgyűjtő telepén keletkezett tűz füstje hónapok óta fojtogatta a környékbeli falvak lakosait. A napokban kivezényelt tűzoltók a lángok eloltásán dolgoztak éppen, amikor eddig ismeretlen okokból megmozdult a hatalmas szeméthegy. Hozzávetőlegesen 100 ezer köbméternyi talaj omlott le. A földdel kevert hulladéklavina három tűzoltót sodort el.

Újabb omlástól tartanak

Jelenleg 63 tűzoltóegység dolgozik a helyszínen. Az eltűntek felkutatásában közel félezer ember vesz rész. Kedd hajnalban egy időre fel kellett függeszteni a keresést, mert újabb hegyomlástól lehetett tartani. A keresést a reggeli órákban újrakezdték, de egyelőre nem vezetett eredményre.

60 éve működik a telep

A Lemberg melletti szeméttelepre 1957 óta hordják a környező települések háztartási hulladékát, és jelenleg Európa harmadik legnagyobb kiterjedésű és tömegű hulladéktemetőjeként tartják számon. A mélyben végbemenő bomlási folyamatok miatt a szemét folyamatosan izzik, a keletkező füsttől évtizedek óta szenvednek a környéken lakó emberek – írja a nyugat-ukrajnai ZIK hírügynökség.

A hulladékhegyomlás következményeiről a lembergi Hromadske tévécsatorna készített légi felvételeket, amelyen jól láthatók a katasztrófa elképesztő méretei.