Vádat emelhet az ügyészség a cincinnati állatkert gorillájának lelövése ügyében, az állatot szombaton azért pusztítottak el, mert egy négyéves fiú beleesett a főemlős kifutója körüli vizesárokba. Korábban a rendőrség azt közölte, nem vizsgálják a szülők felelősségét.

Vizsgálja a helyi rendőrség, hogy felelősségre vonhatók-e annak a gyermeknek a szülei, aki szombaton beesett a gorillák kifutójába a cincinnati állatkertben. Az állatkertre nem terjed ki a rendőrségi vizsgálat. A rendőrség utána megvitatja az ügyészekkel, emeljenek-e vádat az ügyben - közölte Joe Deters Hamilton megyei ügyész. A rendőrség vasárnap még azt közölte, hogy nem vizsgálják a szülők felelősségét.

A gorillát lelőtték a kifutóbanForrás: YouTube

Hanyagságra utal

Kedden az állatok kizsákmányolása ellen harcoló SAEN nevű állatvédő szervezet panaszt terjesztett be a hatóságokhoz, amelyben az állatkertet gondatlansággal vádolta. Az a tény, hogy a gyermek képes volt átmászni a kerítésen, az állatkert hanyagságára utal, amelyért meg kell büntetni az állatvédelmi törvény világos és végzetes megsértése miatt - írták.

A Harambe nevű 17 éves, nyugati síkvidéki gorilla elpusztítása hatalmas felháborodást váltott ki a közösségi médiában. Több mint 500 ezer ember írta alá a Change.org honlapon és a Facebookon közzétett tiltakozásokat, amelyek élesen bírálták a cincinnati rendőrséget és az állatkertet, amiért lelőtték a gorillát, és a szülők felelősségre vonását követelték, amiért nem vigyáztak gyermekükre.

Be akart menni

Szemtanúk beszámoltak arról, hogy a gyermek a gorillák otthonánál hangot adott annak, hogy be akar jutni az állatokhoz, majd átmászott az egy méter magas kerítésen, áthatolt a bokrokon, és beleesett a sekély vizesárokba. Az állatgondozók akkor döntöttek a gorilla lelövéséről, amikor az kivette a vizesárokból a kisfiút, és néhány percig vonszolta.

Thane Maynard, az állatkert igazgatója hétfői sajtóértekezletén azt mondta, hogy a veszélyes állatokkal foglalkozó csoportjuk, amelyben állatgondozók, állatorvosok és biztonsági szakemberek vannak, helyes döntést hozott a gorilla elpusztításáról. Elismerte ugyanakkor, hogy a több mint 200 kilogrammos állat nem fenyegette a gyermeket, de izgatott állapotban volt, és - mint mondta - nagyon erős állatról volt szó.

A gyermeket kórházba vitték, anyja szerint sokkos állapotba került, néhány karcolást szenvedett, egyébként jól van.