Iszlámról és kereszténységről beszélt Orbán Viktor

SZÍSZI, Abdel-Fattáh esz-; Orbán Viktor
Kairó, 2016. június 1. A hivatalos látogatáson Egyiptomban tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (j) a kairói elnöki palotában 2016. június 1-jén. (MTI/AP/Nariman el-Mofti)
Vágólapra másolva!
Meg kell találni a választ, hogyan tud a jövőben egymással együtt élni az iszlám és a kereszténység – mondta Orbán Viktor Kairóban. A magyar kormányfő az egyiptomi elnökkel az illegális migrációról is tárgyalt. 
Vágólapra másolva!

A jövő nagy kérdése az lesz, hogy a történelmi civilizációk, például az iszlám és a kereszténység, hogyan tudnak egymással együtt élni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kairóban, miután hivatalos látogatása alkalmával megbeszélést folytatott Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel.

Orbán Viktor miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a kairói elnöki palotában Forrás: MTI/AP/Nariman El-Mofti

Komoly mondanivaló

A nagy történelmi civilizációk együttélésének kérdésében mind Magyarországnak, mind Egyiptomnak komoly mondanivalója van, ezért is fontos a két ország együttműködése - hangsúlyozta a találkozó után az elnöki palotában tett sajtónyilatkozatában a kormányfő.

Elmondta, a terrorizmus elleni küzdelem fontosságában, Líbia stabilizálásában és a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködés erősítésében is egyetértés volt közte és az egyiptomi elnök között.

A gazdaságról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: jól láthatóan

egy új gazdasági világrend jön létre,

amelyben mindkét országnak el kell foglalnia a saját helyét.

A magyar-egyiptomi gazdasági együttműködés erősítése érdekében megállapodtak a két ország kereskedelmi forgalmának duplájára növelésében, a vállalatok közötti együttműködés bővítésében. A mezőgazdasági, a vízügyi és a járműipari együttműködést kiemelt területté nyilvánították, utóbbiban már vasúti kocsik gyártásáról is megegyeztek - jelezte a kormányfő, hozzáfűzve: felajánlotta az egyiptomi elnöknek magyarországi nukleáris energetikai szakemberek közreműködését az első egyiptomi nukleáris erőmű felépítésében.

Nincs imperialista múlt

Magyarországnak "nincsen imperialista múltja", vagyis nem mások rovására akar boldogulni, hanem a helyi gazdasági élet szereplőivel szeretne együttműködni, és csak olyan gazdasági tevékenységet akar folytatni Egyiptomban, amely egybeesik a helyiek érdekével - mondta a miniszterelnök.

Hozzátette azt is, ma száz egyiptomi diák tanul magyar állami ösztöndíjjal Magyarországon, a budapesti kormány pedig kész növelni ezt a számot.

Orbán Viktor nagyrabecsülését fejezte ki Abdel-Fattáh esz-Szíszinek azért a feladatért, amelyre vállalkozott, hogy országában, amely a térségnek és Európának is kulcsfontosságú, stabilitást teremtsen meg.

- mondta a miniszterelnök.

Illegális migráció

Abdel-Fattáh esz-Szíszi nyilatkozatában kiemelte, országa célja az együttműködés szélesítése Magyarországgal. Elmondta, a megbeszélésen téma volt az illegális migráció is, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta a kiváltó okok kezelésének fontosságát.