Egy darabig nem érkezik segély az ostromlott szíriai városokba

menekült-sorozat szétlőtt damaszkusz
A picture taken on September 7, 2015 shows a general view of damaged buildings in the rebel-held area of Douma, east of the capital Damascus as a sandstorm blows over the city. AFP PHOTO / SAMEER AL-DOUMY
Vágólapra másolva!
Nem valószínű, hogy az ostromlott szíriai településeknek a közeljövőben légi úton segélycsomagokat juttathat az ENSZ - mondta csütörtökön Ramzi Ezzeldín Ramzi, a világszervezet szíriai megbízottjának helyettese, miközben London és Párizs az ENSZ azonnali beavatkozását sürgeti.
Vágólapra másolva!

Ramzi a szíriai humanitárius helyzetről tanácskozó munkacsoport ülése után egy genfi sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: "amíg a Világélelmezési Program (WFP) nem véglegesíti terveit, nem hiszem, hogy a közeljövőben bármi történne, de azt gondolom, már elkezdődött az a folyamat, amely a segélyek légi úton történő kiosztásához vezet".

A világszervezet összesen 19 szíriai települést, városrészt vagy egyéb zónát tart számon ostromlottként, ahol

mintegy 592 700 civil próbál nyomorúságos körülmények között túlélni.

A múlt hónapban az Egyesült Államok és Oroszország vezette, Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) június elsejét jelölte meg a végső határidőnek arra, hogy a segélycsomagokat szállító konvojokat a háborús felek beengedjék a közel-keleti országban ostrom alatt tartott településekre.

Emellett arra szólították fel a világszervezetet, hogy ha ez addig nem történik meg, kezdje el a segélyek légihídon keresztüli célba juttatását.

Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

Ramzi kifejtette: bonyolult műveletekről van szó, mert az általában polgári repülőgépek által használt légi utak igénybevételéhez az ENSZ-nek engedélyt kell kapnia a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimtől.

Az egyiptomi diplomata hozzátette, hogy bizonyos települések esetén, mint például a kelet-szíriai, az Iszlám Állam terrorszervezett kezén lévő Deir ez-Zór városánál a műveleteket repülővel kell végrehajtani, míg a sűrűn lakott városi zónákban helikoptereket terveznek bevetni.

A véres szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta több mint 270 ezren vesztették életüket és több millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A február végén kialkudott szíriai fegyvernyugvást hetek óta folyamatosan megsértik, a Genfben folytatott béketárgyalások legutóbbi fordulója pedig zátonyra futott.