Horvátország már nem akadályozza Belgrádot

Vágólapra másolva!
A horvát kormány korábban azt közölte, mindaddig nem járul hozzá Szerbia uniós csatlakozásához, amíg Belgrád vissza nem vonja azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy olyan vádlottakat állítsanak szerb bíróság elé, akik nem Szerbiában követtek el bűncselekményeket.
Vágólapra másolva!

A vitatott törvény szerint Szerbiában olyan feltételezett háborús bűnösöket ítélhetnek el, akik Boszniában vagy Horvátországban, az ott élő szerbek rovására követtek el bűncselekményeket. A horvát álláspont változásával az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról, valamint a jogállamiságra és a belügyekre vonatkozó fejezet június végén megnyílhat.

A szerb közszolgálati televízió értesülése szerint Horvátország azért egyezett bele a 23-as fejezet megnyitásába, mert ígéretet kapott arra, hogy kéréseit felveszik a további tárgyalások napirendjére. Jadranka Joksimovic európai integrációért felelős szerb miniszter szerint

a horvát blokkolás lényegében nem lassította Szerbia integrációját, mert a 23-as fejezetben foglalt pontok többségét Szerbia már alkalmazza.

Az említett két fejezet mellett június végéig megnyílhat a közbeszerzésről fejezet is. A csatlakozási folyamat során az országoknak 35-öt fejezetet, azaz témakört kell megtárgyalni és az uniós jogszabályokhoz igazítani.

Szerbia 2008-ban írta alá a stabilizációs és társulási megállapodást Brüsszellel, majd 2012 márciusában elnyerte az EU-tagjelölti jogállást. A csatlakozási tárgyalások 2014 januárjában kezdődtek meg, az első tárgyalási fejezetet viszont csak sokkal később, 2015 decemberében nyitották meg.