A német képviselők tovább bosszantják Ankarát

Örmény népirtás  genocídium
A picture released by the Armenian Genocide Museum-Institute dated 1920 shows a panoramic view of Shushi, in the Armenian region of Karbakh, after it was purportedly destroyed by Ottoman troops. Armenians say up to 1.5 million of their forebears were killed in a 1915-16 genocide by Turkey's former Ottoman Empire. Turkey says 500,000 died and ascribes the toll to fighting and starvation during World War I. AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Elfogadta a német parlament azt a határozatot, amely „népirtásnak” minősíti az örmények 1915-ös tömeges lemészárlását. Ankara történelmi hibának tartja a Bundestag döntését, amelynek komoly hatása lesz a két ország kapcsolatára.
Vágólapra másolva!

A Bundestag gyakorlatilag egyhangúen - egy ellenszavazattal és egy tartózkodás mellett - szavazta meg a határozatot - számolt be internetes oldalán a Deutsche Welle.

A karabahi Susi városát módszeresen lerombolták az oszmán katonák Forrás: AFP/Str

Törökország élesen ellenezte a Bundestag határozatának elfogadását, és előre figyelmeztette Németországot, hogy annak elfogadása rontani fog a kétoldalú kapcsolatokon – emlékeztetett a BBC.

Az örmények állítása szerint népük 1,5 millió tagját mészárolták le az Oszmán Birodalomban 1915-ben. Ankara viszont azt hangsúlyozza, hogy ez a szám jóval alacsonyabb volt, és elutasítja a „népirtás” kifejezés használatát az atrocitásokkal kapcsolatban.

Örmény egyházi személyiségek és aktivisták köszönik a képviselők döntését Forrás: AFP/Odd Andersen

A Bundestag döntésének időzítése elég fura, mivel az Európai Uniónak nagy szüksége van Ankara segítségére a menekülthullám féken tartásához.

Az 1915-ös mészárlást több mint húsz ország – köztük Oroszország és Franciaország –, valamint Ferenc pápa is népirtásnak minősítette korábban.

Ankara: Töténelmi hibát követtek el

A "felelőtlen és alaptalan" döntések semmiképpen nem fedik el Németország saját "sötét történelmét" - így kommentálta a Bundestag dönését Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, míg Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes történelmi hibának nevezte a német parlament döntését.

A török média úgy tudja, hogy a Bundestag döntése miatt Ankara hazarendelte konzultációra berlini nagykövetét, a négy török parlamenti párt pedig közös nyilatkozatban tervezi elítélni a berlini döntést.

"Rasszista örmény lobbi"

A török elnök szerint komoly hatással lesz a német-török viszonyra a német parlament döntésének. A kenyai úton tartózkodó Recep Tayyip Erdogan azt mondta, miután visszaérkezik Törökországba a konzultációra hazarendelt berlini nagykövet, a török kormány megvitatja, milyen lépésekkel válaszoljon a berlini döntésre.

Törökország bekérette külügyminisztériumába az ankarai német ügyvivőt, a miniszterelnök pedig a "rasszista örmény lobbit" tette felelőssé a berlini döntésért.

Edvard Nalbandján örmény külügyminiszrer úgy fogalmazott, hogy a határozattal Németország nemcsak az örmények ellen elkövetett népirtás nemzetközi elismeréséhez és megítéléséhez tett fontos hozzájárulást, hanem az emberiség népirtások, emberiesség elleni bűncselekmények megelőzésére irányuló harcához is.