Esőcunami Bajorországban

németország árvíz
Simbach, 2016. június 3. Fél pár fapapucs hever a sáros utcán a heves esőzések által elöntött dél-németországi Simbachban 2016. június 3-án, ahol három ember holttestét emelték ki búvárok egy elárasztott lakóházból, négy embert még keresnek. A Bajorországban három napja tartó áradások eddig legkevesebb hat emberéletet követeltek, az okozott kár százmillió eurós nagyságrendű. (MTI/EPA/Peter Kneffel)
Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett az áradások halálos áldozatainak száma. A kormány családonként 1500 eurós gyorssegélyt ad.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb hat ember életét követelte eddig az ítéletidő, amely a németországi tartomány délkeleti részén több mint 150 négyzetkilométeres területet sújtott. Az áldozatok főleg idős emberek. A kár százmillió eurós nagyságrendű. A kormány családonként 1500 eurós gyorssegélyt ad, amelyet péntektől lehet felvenni. A müncheni vezetés további segítséget is ígér.

Fél pár fapapucs hever a sáros utcán a heves esőzések által elöntött dél-németországi Simbachban, ahol három ember holttestét emelték ki búvárok egy elárasztott lakóházból, négy embert még keresnek Forrás: MTI/EPA/DPA/Peter Kneffel

Főleg idősek az áldozatok

A tartományi pénzügyminiszter esőcunamiként jellemezte a természeti csapás. A bajor–osztrák határon, Passau térségében a napokig tartó heves esőzések hatására keletkezett áradásokban több száz lakóház került víz alá.

Többen azért haltak meg, mert nem tudtak kimenekülni otthonukból a rohamsebességgel beömlő víz elől.

Így halt meg egy 28 éves nő, 56 éves édesanyjával és 78 éves nagyanyjával együtt. Holtan találtak egy 65 és egy 75 éves férfit, és egy 80 éves nőt is.

Mindent elsodort a sárlavina Forrás: MTI/EPA/DPA/Peter Kneffel

Versenyfutás az idővel

Félő, hogy az áldozatok száma tovább nő, mert az eltűntek száma ismeretlen. Egy idős házaspár esetében a hatóságok a legrosszabbal számolnak, és

több tucat ember van még, akikről nem tudni semmit.

Azonban többségüket valószínűleg csak nem lehet elérni, mert még nem tudták feltölteni lemerült telefonjukat. Az áramszolgáltatás péntekre csaknem teljesen helyreállt, a hatóságok most a súlyosan megrongálódott úthálózat és a vízellátás helyreállítására összepontosítanak. A tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek és önkéntesek

versenyt futnak az idővel, a sáros hordalékot gyorsan el kell takarítani, mert kőkemény lesz, ha megszárad.

Az egy hete tartó, rendkívül csapadékos időjárás Németország más részein is katasztrófahelyzetet idézett elő. A bajorországi áldozatokkal együtt országszerte tízen haltak meg. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Krefeldnél két embert sebesített meg súlyosan villámcsapás. A térségben nagyobb baj nélkül sikerült átvészelni az éjszakát, az áradó Issel folyónál megerősített gátak elbírták az 50 centiméterről 200 centiméteresre emelkedett vízoszlop nyomását.

Árad a Szajna

Tucatnyi folyóparti kulturális intézményt zártak be Párizsban az árvízriasztás miatt, köztük van a Louvre és az Orsay múzeum is.

A Szajna vízszintje péntek reggelre meghaladta az öt és fél méteres magasságot, napközben 6 méteren tetőzhet, és helyenként ki is önthet a medréből.

A 12. kerületben reggel néhány utcán 20 centiméteres magasságban hömpölygött a víz.

Víz hömpölyög a párizsi utcákon Forrás: AFP/Dominique Faget

A Szajna felső rakpartján álló Louvre-ban a múzeum mintegy háromszáz dolgozója megkezdte a műkincsek egy részének biztonságba helyezését. A földszinti és alagsori raktárakból az emeleti termekbe hordják át műkincseket, és a világ egyik legnagyobb múzeumával szemben, a Szajna másik partján álló Musée d'Orsay-ban is hasonló riasztást léptettek életbe.

Kilépett medréből a Szajna Forrás: muzeumcafe.reblog.hu

Több olyan rendezvény is elmarad, amelyet koncerthajókon hirdettek meg, minthogy azok a vízemelkedés miatt jelenleg nem megközelíthetők.

Az alsó rakpartot már szerdán lezárták a forgalom elől a francia fővárosban, ez hatalmas dugókat okoz.

A párizsi agglomerációban a Szajna mentén haladó regionális vasúthálózat egyik vonala sem működik. A metró viszont menetrend szerint közlekedik, bár egyes metróállomásokon gondot okoz az itt-ott beszivárgó víz. Az előrejelzések szerint Párizsban egész hétvégén magas lesz a vízállás, a vízszint csak vasárnap kezd csökkeni.

Víz alatt Belgium egy része

A dél-keleti országrészében a hirtelen lezúduló esőzés nyomán számos lakóház és a Luxemburg felé vezető utak egy része víz alá került, az árvíz autókat borított fel, egy embernek nyoma veszett Péntekre virradóra több patak és folyó kilépetett medréből és elárasztotta Nassogne és Jemelle környékét.

Több embert kellett kimenekíteni lakóházából, mert a víz magassága helyenként a két métert is meghaladta.

Az árvíz több falut elzárt a külvilágtól, mivel a környék közútjai is járhatatlanná váltak. A Wamme folyó közelében fekvő Hargimont egyik lakosának beszámolója szerint

a vízszint alig öt perc alatt emelkedett és haladta meg az egyméteres magasságot.

A várható heves esőzések okozta árvízveszély a Meuse, a Wamme és a Vesdre folyók váratlan és hirtelen vízállás-ingadozása miatt továbbra is fennáll, ezért az arra való figyelmeztetést a hatóságok fenntartják.