A csehek szerint ők nem hibáztak a magyar Gripen baleseténél

2016.06.03. 21:18

Nem terheli a cseh hadsereget semmiféle felelősség a magyar hadsereg JAS-39 Gripen vadászgépének tavaly májusi csehországi balesetéért – közölte Jirí Caletka, a cseh védelmi minisztérium sajtóosztályának munkatársa.

A magyar honvédség vadászgépe tavaly május 19-én a Prágától keletre fekvő Cáslav katonai repülőtéren leszállás közben túlfutott a leszállópályáján, és csak a szántóföldön állt meg. A pilóták katapultáltak, a gép pedig súlyosan megsérült.  A magyar pilóták a Lion Effort elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton vettek részt Csehországban. 

A cseh védelmi minisztérium – fejtette ki Caletka – befejezte a baleset kivizsgálását, de annak eredményét nem hozza nyilvánosságra. 

A Gripen leszállás közben túlfutott a leszállópályáján, és csak a szántóföldön állt megForrás: MTI/EPA

A lefolytatott vizsgálat kizárta a Cseh Köztársaság Hadseregének felelősségét a balesetben. Közelebbi információkat a vizsgálat eredményéről, tekintettel arra, hogy a repülőgép és személyzete a magyar légierőhöz tartozik, csak a magyar fél nyújthat – mondta Jirí Caletka. Hozzátette, hogy 

a vizsgálatokban Magyarország és a vadászgépeket gyártó Svédország szakértői is részt vettek. 

Hasonlóan fogalmazott Pavel Kríz, a cseh katonai rendőrség parancsnoka is. A katonai rendőrség ezt a vizsgálatot ellenőrizte és az államügyészség az egész ügyet átadja a Magyar Köztársaságnak, hogy a magyar fél azt büntetőjogi szempontból is lezárhassa – mondta a hírügynökségnek Pavel Kríz. 

Cseh részről nem történt hiba, még büntetőjogi szempontból sem – jelentette ki a cseh katonai rendőrség parancsnoka.