Nem akartunk rosszat, csak kiraktuk az erdőbe

Hakodate, 2016. június 3. Az egy héttel korábban elveszett hétéves japán fiú, Tanoka Jamato apja, Tanoka Takajuki (k) bejelenti a sajtónak az észak-japán Hokkaido szigeti Hakodate városban 2016. június 3-án, hogy órákkal korábban megtalálták a fiát. A sértetlenül előkerült kisfiút szülei büntetésből hagyták magára egy családi kiránduláson a hokkaidói Nanae városa melletti erdőben, keresésében a japán hadsereg egységei is részt vettek. (MTI/AP/Szuzuki Dajszuke)
Vágólapra másolva!
Egy héten belül már a második olyan eset rázta meg a világot, amelyben a szülők gondatlansága életveszélyes helyzetbe sodorta gyermeküket. Cincinnati után Japánban sem kizárt, hogy felelnie kell az édesapának azért, mert nevelési célból az erdőben hagyta gyermekét. A szakértő szerint teljesen harmonikus családban ilyen nem fordulhat elő. 
Vágólapra másolva!

Tévénézők milliói előtt, könnyek között kért bocsánatot Tanuka Takajuki, annak a hétéves gyermeknek az édesapja, akit szombat óta kerestek a hatóságok Hokkaido szigetén. Bár a japán sajtó egyelőre csak a kisfiú megtalálása feletti örömről ír, a közösségi oldalakon már most elkezdték feszegetni a szülők felelősségét – nem véletlenül.

Tanuka Jamato apja nyilvánosan is bocsánatot kért Forrás: MTI/AP/Kyodo/Szuzuki Dajszuke

Köveket dobált, megbüntették

A hétéves Jamatót szülei hagyták egyedül az erdőben, hogy megbüntessék a viselkedéséért. Mint később kiderült, megharagudtak fiukra, amikor az köveket kezdett dobálni az autókra és a járókelőkre. Büntetésből kitették a kocsiból az erdőben, körülbelül 500 métert vezettek még, majd azonnal visszamentek érte.

A gyermek akkor viszont már nem volt ott.

A kétségbeesett apa félórás kutatás után hívta a rendőröket, de először nem is merte elmondani, mi történt. Azt állította, a család ehető növényeket gyűjtött az erdőben, akkor kóborolt el a fiuk. Hamar kiderült azonban, hogy ez nem volt igaz.

Víz volt, élelem nem

A pólóba és farmerbe öltözött gyereket azonnal több százan kezdték el keresni az erdős részen, ahol szombat este óta szakadt az eső, a mentőalakulatok pedig friss medvenyomokat is találtak. A környéken éjszakánként a hőmérséklet hét fok alá süllyedhet, a gyermeknél pedig sem folyadék, sem pedig élelem nem volt.

Jamatót ebben az épületben találták meg: víz volt, élelem nem Forrás: MTI/AP/Kyodo/Ominato Risza

Nem csoda, hogy sokan már a legrosszabbra gondoltak, amikor magyar idő szerint péntek hajnalban megtörtént a csoda:

Jamato élve és sértetlenül került elő, öt kilométerre a helytől, ahonnan eltűnt.

A kisfiút teljesen véletlenül találták meg japán katonák egy gyakorlóterületen, ahol fabódékat emeltek, hogy kiképzés alatt tudjanak hol aludni. A kisfiú egy ilyenbe húzódott be az eső elől, és matracokon feküdve vészelte át a hat napot.

A hétéves kisfiú hat napot töltött egyedül az erdőben, élelem nélkül Forrás: AFP/An Elementary School Via Jiji Pr

Nagy szerencséje volt, hogy a bódé mellett talált egy csapot, így legalább friss vízhez jutott. A katonáknak meg tudta mondani, ki ő, és azt is elmesélte, hogy csak vízen élt. Azonnal enni adtak neki, és kórházba vitték, ahonnan az orvosok szerint nemsokára hazamehet. Horzsolásokon és enyhe kiszáradáson más baja nem lett, csak a testhőmérséklete volt alacsony.

Egyáltalán nem esett pánikba” – mesélte a fiút kezelő orvos.

Feldolgozni a traumát

Sokan most azt találgatják, ki tudja-e heverni valaha a gyermek az őt ért traumát. Deliága Éva gyermekpszichológus szerint ahhoz, hogy ezt meg lehessen állapítani, azt is tudni kellene, mi van a háttérben, és általában milyen nevelési eszközökkel szoktak élni a szülők. A szakember úgy látja, hogy

a családban eddig is lehettek problémák,

hiszen „egy teljesen harmonikus közösségben” hasonló eset nem fordul elő.

A kisfiú matracokon feküdt, amikor megtalálták a katonák Forrás: MTI/AP/Kyodo/Ominato Risza

Arányban a bűnnel

Magát a büntetést Deliága Éva teljesen elítélendőnek tartja, mivel az eleve arra szolgált, hogy megijessze a gyereket. Mint mondta, ha egy gyerekre nem tud hatni az édesapja, az édesanyja, akkor kétféle módszert szoktak alkalmazni: a jutalmazást vagy a büntetést, amivel addig nincs is baj, amíg

az utóbbi arányban áll a bűnnel.

„Jó példa, ha elmagyarázzuk a gyereknek, miért nem szabad kövekkel dobálni, majd hozzátesszük, hogy ennek mi lesz a következménye, ha folytatja. Ebben az esetben például hazamennek a kirándulásból” – tette hozzá.

A japán édesapa ezzel szemben hirtelen indulatból döntött, és a félelemkeltésre játszott. Ez viszont mindenképpen elítélendő, hiszen a saját fiát sodorta vele életveszélybe – mondta a szakember.

Túl messzire ment

Azt a kisfiú édesapja is elismerte, hogy a büntetéssel „túl messzire ment”, és elsőként saját fiától kért bocsánatot.

„Szerető családban neveltük fel, de mostantól még több szeretetet kap majd tőlünk, és nagyon figyelünk majd rá. Borzasztóan érzem magam. Úgy gondoltam, hogy az ő érdekében cselekszem, de most már beláttam, hogy túl messzire mentünk” – mondta az apa a sajtónak.

A rendőrök vizsgálni fogják a szülők felelősségét Forrás: MTI/AP/Kyodo/Szuzuki Dajszuke

Kié a felelősség?

Tanuka Takajuki nemcsak fiától, hanem a mentőalakulatoktól is bocsánatot kért, de ez nem biztos, hogy elég lesz ahhoz, hogy elkerülje a felelősségre vonást. A fiú mindenképpen hazamehet a szüleihez, de

a rendőrség már közölte, hogy vizsgálják, indítsanak-e eljárást az apa ellen.

Egy héten belül ez már a második eset, amikor a szülők szerepét kezdték firtatni egy egész világot megrázó esemény miatt. Szombaton az amerikai cincinnati állatkertben egy gorillát kellett lelőni, mert kifutójába beesett egy hároméves kisfiú. A rendőrség ott már bejelentette, hogy vizsgálják a szülők felelősségét.