Százezrek vettek részt az izraeli meleg büszkeség napján

homosexuality Vertical
A picture taken on June 3, 2016 shows a general view of participants taking part in the opening event of the annual Gay Pride parade in the Israeli city of Tel Aviv. A carefree and cosmopolitan crowd of tens of thousands of homosexuals, transsexuals and supporters took part it the Gay Pride in Tel Aviv, deemed one of the largest in the world where amid the crowd, tourists waved large flags of their country of origin to signify their presence in a city known as a rare oasis for LGBT (lesbian, gay, bi-sexual and transgender) in the Middle East. / AFP PHOTO / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
A városháza becslése szerint mintegy kétszázezren vettek részt Tel-Avivban a Közel-Kelet legnagyobb büszkeség napi rendezvényein, amelyeket idén tizennyolcadik alkalommal rendeztek meg.
Vágólapra másolva!

Idén Nők a változásért jelszóval hirdették meg és a nők melegjogi szervezetekben betöltött szerepét hangsúlyozzák a több tízezres felvonuláson, amelyet tengerparti koncertekkel fejeznek be.

Az évente megtartott menet mára valóságos népünnepéllyé nőtte ki magát Tel-Avivban.

Idén harmincezer külföldi vendéggel közösen a szabadság és a másság elfogadásának értékeit dicsőítik az izraeliek.

A Ron Huldai polgármester köszöntőjével megindított menet a város - Jáfóval szomszédos - hatalmas tengerparti parkjába vonult. Az időjárás ezúttal nem kedvezett a büszkeség napjának: a városban harminchárom fokos melegben, tűző napon meneteltek a melegek, és velük együtt - szolidaritásuk és támogatásuk jeleként - sok ezer heteroszexuális is. A mentőszolgálat nyomatékosan figyelmeztetett a napszúrás veszélyére és felszólították a résztvevőket, hogy vigyenek magukkal vizet, és folyamatosan pótolják folyadékveszteségüket.

AFP PHOTO / JACK GUEZ Forrás: AFP/Jack Guez

A jobboldali kormányzó Likud párt első nyíltan homoszexuális képviselőjét, Amir Ohanát a felvonulás előtt megfenyegették, ezért a kneszet biztonsági őrt rendelt mellé, aki vele együtt vett részt az felvonuláson. Mellette menetelt többek közt a Likud szélsőségesebb - héja - szárnyához tartozó Miri Regev kulturális és sportminiszter asszony is.

A ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja beszámolt arról, hogy közösen vonult fel egy egész tartalékos tüzér zászlóalj is, amelynek tagjai így kívánták kifejezni szolidaritásukat egy homoszexuális társukkal, akivel együtt harcoltak a második libanoni háborúban és a két évvel ezelőtti (palesztinok elleni) Erős Szikla hadműveletben.

Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint az izraeli zsidó lakosság toleranciája jelentősen megnőtt az utóbbi időkben a melegekkel kapcsolatban.

A megkérdezettek hetvenhat százaléka támogatja az egyneműek házasságának lehetővé tételét,

míg tavaly szeptemberben egy hasonló felmérésben csak hatvannégy százalék állt ki mellettük.