Bajor áradások: egymilliárd euró felett lesz a számla

2016.06.05. 11:43

Több mint egymilliárd euró kárt okoztak a bajorországi áradások a hét végén készült első becslések szerint. A németországi tartomány Rottal-Inn nevű járásában ötezernél is több háztartást sújtott a természeti katasztrófa, és 500 lakóházban annyira súlyos károk keletkeztek, hogy le kell bontani őket.

Több száz gépjármű totálkáros lett, és a tartományi pénzügyminiszter, Markus Söder által esőcunamiként jellemzett természeti csapás tönkretett számos utat és hidat is. A járás vezetősége a Bundeswehr, a német hadsereg segítségét kérte a helyreállítási munkálatokhoz. A térségbe 100 katonát vezényelnek.

Napok óta tart

A május végén kezdődött rendkívül csapadékos időjárás továbbra is sok helyen gondot okoz Németország nyugati és déli részén. Az egyik legnagyobb németországi könnyűzenei fesztivált, a Köln melletti Mendignél tartott Rock am Ringet többször megszakították, majd a szombat esti koncertek után a várható újabb viharok miatt végleg lefújták. Pénteken, a rendezvény első napján villámcsapás miatt több mint 80 fesztiválozó megsérült.

A pusztítás nyomai a heves esőzések által elöntött dél-németországi Simbachban, ahol három ember holttestét emelték ki búvárok egy elárasztott lakóházból, négy embert még keresnekForrás: MTI/EPA/DPA/Peter Kneffel

Katasztrófariadó

A bajorországi Weilheim-Schongau járásban vasárnap katasztrófariadót rendeltek el a Peißenberg nevű településre és környékére áradások miatt. A Würzburg melletti Steinmarkban pedig éjszaka villámcsapás miatt kigyulladt egy lakóház, négy lakó és egy tűzoltó megsérült. A Baden-Württemberg tartományi Schwäbisch Gmündben - ahol a hét elején ketten meghaltak az áradások miatt - földcsuszamlás veszélye miatt több házból ki kellett telepíteni a lakókat. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Bonnban és környékén utcákat és pincéket öntöttek el megáradt patakok.

11 áldozat van

A német meteorológiai szolgálat (DWD) szerint legfeljebb százévente egyszer fordul elő a mostanihoz hasonló időjárás, amelynek legfőbb jellemzője, hogy nagyon rövid idő alatt nagyon sok - néhány óra alatt a havi átlagot meghaladó mennyiségű - csapadék hull viszonylag kis területen, és nem lehet pontosan megjósolni, hogy hol és mikor. Így egymástól több száz kilométerre fekvő térségekben keletkezik hirtelen katasztrófaveszély. Eddig 11 ember halt meg az áradásokban.

Új elhárítási tervek kellenek

Barbara Hendricks környezetvédelmi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, hogy új katasztrófa-elhárítási terveket kell készíteni és ki kell terjeszteni az időjárási veszélyeket előrejelző rendszereket. A nagy folyókon - például a Dunán és a Rajnán - jól működnek az árvíz-előrejelző rendszerek, az utóbbi napokban viszont kisebb folyók és patakok áradása okozott veszélyt, és a hatóságoknak fel kell készülniük erre az új típusú fenyegetettségre - mondta a miniszter a Madsack médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének adott interjúban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK