Halálos fenyegetéseket kap a német igazságügyi miniszter

2016.06.05. 17:02

A fenyegetések száma megugrott, miután nyilvánosan Németország szégyenének nevezte a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevű mozgalmat Heiko Maas, aki minderről a Bild am Sonntag című lapban beszélt. Azt is mondta, hogy halálos fenyegetéseket is kap, a kilátásba helyezett támadás helyszínének és időpontjának megjelölésével együtt, és volt olyan eset is, hogy egy kilenc milliméteres lőszert talált otthonának postaládájában.

Heiko Maas elmondta, húszéves politikai pályafutása alatt soha nem tapasztalt annyi durvaságot, mint most. A szociáldemokrata párt politikusa úgy vélte, hogy a fenyegetések mindenekelőtt az Alternatíva Németországnak nevű párt és a Német Nemzeti-demokrata Párt támogatói, és a többi olyan szervezet híveinek köréből érkezik, amelyek a "szélsőjobboldali sarokba" tartoznak.

Volt, hogy egy kilenc milliméteres lőszert talált a postaládájábanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

Hozzátette, hogy testőrök által védett miniszterként nincs mitől tartania, nem úgy, mint sok helyi politikusnak, akiket ugyancsak érint a szélsőjobboldali gyűlölet.

A Welt am Sonntag című lap beszámolója szerint fenyegetések érik az ellenzéki Zöldek egyik társelnökét, Cem Özdemirt is. A török származású politikus irodavezetője a lapnak azt mondta, hogy hozzászoktak már a gyalázkodáshoz és sértegetésekhez, de soha korábban nem kaptak annyi halálos fenyegetést, mint mostanában. Elmondta, hogy a berlini rendőrség fokozta jelenlétét a politikus lakásának környékén.

Cem Özdemir az Oszmán Birodalomban 101 éve elkezdett örményellenes vérengzéseket népirtásnak minősítő parlamenti határozat egyik kezdeményezője, és számos alakalommal kritikusan nyilatkozott Recep Tayyip Erdogan török államfő tevékenységéről.

Szerinte a fenyegetések összefüggésben lehetnek mindezzel. "A jobboldali radikalizmus nem német kiváltság, sajnos Törökországban és a németországi török körében is jelen van" - mondta.