Líbia nem kér a menekültekből

Horizontal
Forces loyal to Libya's UN-backed unity government are seen during clashes with jihadists of the Islamic State (IS) on the western outskirts of Sirte on June 2, 2016. According to Libyan officials fighting resumed on June 1 on the outskirts of Sirte between their forces and jihadist during which three pro-government troops had been killed and 10 more wounded. Sirte was the hometown of slain dictator Moamer Kadhafi and, since seizing it in June last year, IS has turned it into a recruitment and training camp. / AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA
Vágólapra másolva!
Líbia nem fogad vissza menekülteket az Európai Uniótól – mondta Fájez esz-Szarrádzs, az észak-afrikai ország egységkormányának vezetője a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak.
Vágólapra másolva!

Fájez esz-Szarrádzs a Welt am Sonntag szerint a lapnak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy kormánya nem hajlandó a menekültválság közös kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodáshoz hasonló egyezményt kötni. „Nem fogjuk elfogadni, hogy az EU migránsokat küldjön vissza hozzánk” – mondta. "Az EU-nak megoldást kell találnia arra, hogy visszajuttassa őket hazájukba.

Nálunk nem élhetnek" -

mondta az ENSZ által támogatott egységkormány vezetője.

Líbiában továbbra sincsen rend Forrás: AFP/Mahmud Turkia

Azt is elutasította, hogy külföldi katonák lépjenek az ország területére az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelem támogatása céljából. Mint mondta, a logisztikai és technikai jellegű katonai segítség ellen nincs kifogásuk, "de egyszerűen hamis az a beállítás a sajtóban, hogy szárazföldi csapatok segítségét kértük volna". Hozzátette, hogy légi támogatásra, az IÁ állásainak bombázására sem tartanak igényt.

Polgárháborús állapotok vannak az észak-afrikai országban Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Hazem Turkia

Viszont sürgette a Líbiával szemben 2011-ben bevezetett fegyverembargó visszavonását. "Gondoskodunk arról, hogy a fegyvereket csak a terroristák ellen használják, és

ne fordítsák őket líbiai honfitársaink ellen" -

mondta Fájez esz-Szarrádzs, aki a Welt am Sonntag értékelése szerint a külföldi katonai beavatkozás és a menekültügyi együttműködés elutasításával ellentmond azoknak a bírálatoknak, hogy kormánya idegen erők bábja.

Egyelőre az egységkormány sem tudta stabilizálni a helyzetet Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Hazem Turkia

A líbiai egységkormány márciusban rendezkedett be Tripoliban és azon fáradozik, hogy megalapozza fennhatóságát a Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása után részekre szakadt észak-afrikai ország felett.