Líbia nem kér külföldi katonákat az Iszlám Állam legyőzéséhez

Vágólapra másolva!
Nincs szükség nemzetközi katonai beavatkozásra Líbiában ahhoz, hogy legyőzhessék az Iszlám Állam terrorszervezetet - jelentette ki Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai egységkormány vezetője a Journal du Dimanche című francia lap vasárnapi számában megjelent interjújában.
Vágólapra másolva!

"Az igaz, hogy szükségünk van a nemzetközi közösség segítségére a terrorizmus elleni harcunkban, és az is igaz, hogy már kaptunk is segítséget. De nem tartunk igényt nemzetközi beavatkozásra" - fejtette ki a kormányfő, hozzátéve: "Az intervenció ellenkezik elveinkkel, ezért szeretnénk elkerülni". Megállapította, hogy nem bombázásokra, hanem technikai segítségre, műholdas felvételekre, hírszerzési információkra van szüksége az egységkormánynak.

Egyesítik fegyveres csoportjaikat

Fájez esz-Szarrádzs pénteken a Reutersnek adott interjújában ugyancsak elmondta: Líbia egyesíti különböző fegyveres csoportjait, és képes lesz önerőből kisöpörni területéről a terrorszervezet. Mint mondta, senkit sem zárnak ki a nemzeti hadseregből, aki engedelmeskedik a központi politikai hatóságnak. Leszögezte, hogy Líbiának meg kell őriznie szuverenitását az illegálisan Líbiából Olaszországba tartó migránsok okozta válság kezelésében.

Az elsősorban Szíriában és Irakban tevékenykedő Iszlám Állam 2014 vége óta jelen van Líbiában is, ahol a Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása óta uralkodó káoszt kihasználva vetette meg lábát.