Regionális hadseregben gondolkodnak Nyugat-Afrikában

Vágólapra másolva!
Egy regionális haderő létrehozásáról is tanácskoztak szombaton Dakarban a nyugat-afrikai államok vezetői, tekintettel a terrorizmus terjedésére.
Vágólapra másolva!

A nyugat-afrikai államok gazdasági közösségének (ECOWAS) 49. ülésén tucatnyi térségbeli államfő - köztük Elefántcsontpart, Niger és Mali elnöke - vett részt. Egyebek között arra összpontosították figyelmüket, miként foghatnak össze hatékonyabban az egyre terjedő terrorista veszéllyel szemben. Ennek szellemében vitatták meg egy regionális haderő létrehozásának a lehetőségét, bár az erről szóló híradásokban nem jelentek meg részletek.

Szaporodnak a terrorgócok

"Folyamatosan össze kell hangolnunk az emberek és javak szabad áramlásának a szempontjait a biztonsági intézkedésekkel" - idézte az AP hírügynökség a szervezet új elnökét, a benini Marcel Alain de Souzát. "Az, hogy térségünkben szaporodnak a terrorista gócok, arra késztet bennünket, hogy megosszuk egymással az információkat, és összehangoljuk lépéseinket, mozgósítsuk tartalékainkat" - mondta.

Nyugat-Afrikában jelentősen fokozódott a szélsőségesség jelentette veszély, miután az al-Kaida terrorszervezethez kötődő merénylők számos támadást hajtottak végre Maliban, Burkina Fasóban és Elefántcsontparton. Az Iszlám Államnak hűséget esküdött, központját Nigériában kiépítő Boko Haram továbbra is erőszakos cselekményeket hajt végre Nigériában, Kamerunban, Nigerben és Csádban.