Tehervonatba rohant egy személyvonat Belgiumban

Hermalle-sous-Huy, 2016. június 6.
A vonatbaleset helyszíne a belgiumi Hermalle-sous-Huy településen, ahol tehervonatba rohant
egy személyvonat 2016. június 5-én éjjel. A  balesetnek három halálos áldozata és legkevesebb 30 sérültje van. A felvétel 2016.
Hermalle-sous-Huy, 2016. június 6. A vonatbaleset helyszíne a belgiumi Hermalle-sous-Huy településen, ahol tehervonatba rohant egy személyvonat 2016. június 5-én éjjel. A balesetnek három halálos áldozata és legkevesebb 30 sérültje van. A felvétel 2016. június 6-án készült. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Tehervonatba rohant egy személyvonat Belgiumban vasárnap éjjel, a súlyos balesetnek három halálos áldozata van, de a hatóságok újabb tájékoztatása szerint csak kilenc embert kellett különböző súlyosságú sérülésekkel kórházba szállítani. 
Vágólapra másolva!

A kórházba vitt sérültek közül néhánynak az állapota életveszélyes. További 27 embert viszont csak könnyebb sérülésekkel kellett kezelni, és többségük azóta haza is térhetett – közölték az illetékes hatóságok egy hajnali sajtótájékoztatón.

A vonatbaleset helyszíne Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A belga média az éjjel közel negyven sérültről számolt be a baleset helyszíneként megjelölt vallóniai Saint-Georges-Sur-Meuse település polgármesterére hivatkozva. Az újabb sajtótájékoztatón Francis Dejon polgármester visszavonta azt a korábbi megjegyzését, hogy az áldozatok száma még vélhetően nőni fog.

A polgármester szerint a személyvonat "nagy erővel" ütközött bele az előtte haladó tehervonatba.

Egyelőre nem világos, hogy mi vezetett a vasárnap éjjel, nem sokkal 11 óra után bekövetkezett vonatbalesethez.

Dejon hajnalban annyit erősített meg, hogy a személyvonat mintegy 90 kilométer/órás sebességgel rohant bele az ugyanazon a sínen előtte haladó tehervonatba.

Az SNCB belga vasúttársaság közlése szerint összesen mintegy negyven ember utazott a hatkocsis szerelvényen, amelynek első két kocsija az ütközésben összeroncsolódott.

Mentőalakulatok a vonatbaleset helyszínén Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A baleset helyszínére nagy erőkkel vonultak ki a mentők és tűzoltók, a hatóságok válságstábot és egy kihelyezett elsősegélyközpontot állítottak fel a közelben.

A vasútvonalat üzemeltető Infrabel vállalat szóvivője megerősítette, hogy

részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

A L’Avenir weboldala által idézett egy fiatal szemtanú, aki a vonaton utazott, kaotikusnak írta le a nagy erejű ütközés után kialakult helyzetet. Szavai szerint a Namurból Liège-be közlekedő vonat két első kocsija

Az éjjel negyed 12-kor történt baleset helyszínére nagy erőkkel vonultak ki a mentők és a tűzoltók, és éjfélkor még a sérültek roncsok közül való kiszabadításán dolgoztak.

A mintegy negyven ingázó utast szállító hatkocsis szerelvény első két kocsija kisiklott,

a pozdorjává zúzott első kocsit az ütközés ereje levetette a vasúti pályáról.

A hatóságok válságstábot és egy kihelyezett elsősegélyközpontot állítottak fel a közelben. Francois Bellot közlekedési miniszter is a helyszínre sietett.