Clinton és Trump küzdhet az amerikai elnökségért

Hillary Clinton, kampány
US Democratic presidential candidate Hillary Clinton waves to the crowd during a campaign rally at the Southwest College in Los Angeles, California on April 16, 2016. / AFP PHOTO / Mark Ralston
Vágólapra másolva!
Hillary Clinton megszerezte a szükséges számú támogatót ahhoz, hogy a demokrata párt valószínű elnökjelöltje lehessen - jelentette hétfőn az AP hírügynökség, saját számításai alapján.
Vágólapra másolva!

A volt first lady és amerikai külügyminiszter az AP szerint már a vasárnapi Puerto Ricó-i előválasztáson aratott győzelmével, valamint az őt támogató szuperdelegátusok számának hirtelen felduzzadásával begyűjtötte azt a 2383 delegátusi támogatást, amely minimálisan szükséges ahhoz, hogy a párt nyári konvencióján megtegyék őt az Egyesült Államok első női elnökjelöltjévé.

Hillary Clinton Forrás: AFP/Mark Ralston

Ezzel - az előzetes számításokkal ellentétben - már a hat szövetségi államban, köztük Kaliforniában kedden sorra kerülő, döntőnek tartott előválasztások előtt bebiztosította ezt az eredményt.

Clintonnak az AP számításai szerint eddig 1812, előválasztásokon vagy jelölőgyűléseken szerzett, kötött mandátumú delegátusa van, továbbá 571, a párt bennfentesei közül való szuperdelegátus támogatója, akik azonban elvben még megváltoztathatják, hogy rá vagy párton belüli vetélytársára, Bernie Sanders vermonti szenátorra adják majd szavazatukat.

A Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti szenátor beszédet mond egy kampányrendezvényen a Pennsylvania állambeli Erie-ben Forrás: MTI/EPA/David Maxwell

A demokraták júliusban Philadelphiában tartják konvenciójukat, ahol hivatalosan eldől majd, hogy a párt kit jelöl a november 8-án esedékes elnökválasztáson a republikánusok valószínű elnökjelöltjével, Donald Trumppal szemben.

Bernie Sanders kampánystábja első reagálásában azt hangoztatta, hogy a demokraták döntése a szuperdelegátusoktól függ, akik még meggondolhatják magukat a júliusi pártkonvencióig, ezért korai még lefutottnak tekinteni a demokrata elnökjelölt-aspiránsok versenyét.

Sanders és Clinton párton belüli vetélkedése mindazonáltal végleg eldőlhet kedden, amikor egyszerre hat szövetségi államban, köztük a demokrata konvencióra számos delegátust küldő Kaliforniában tartanak előválasztásokat.