Az oroszok nem tartóztatják le Janukovicsot

2016.06.07. 00:21

Oroszországban nem tartóztatják le Viktor Janukovicsot, az orosz főügyész ugyanis elutasította Kijev erre vonatkozó kérését. Ukrajna még tavaly februárban kérte a volt elnök őrizetbe vételét, különös vagyoni hűtlen kezeléssel vádolják. Janukovics az Ember Jogok Európai Bíróságához fordult, mert szerinte megsértették a tisztességes tárgyaláshoz való jogát.

Oroszország elutasította az ukrán főügyész hivatalának Viktor Janukovics volt ukrán elnök letartóztatására vonatkozó kérését - közölte hétfőn Alekszandr Kurennoj, az orosz főügyészi hivatal szóvivője.

Kijev az 1957-es Európai Kiadatási Egyezmény alapján, büntetőügyben folytatott nyomozással kapcsolatban, még 2015 februárjában kérte Janukovics őrizetbe vételét, "kiadatási kérelem kézbesítése előtt".

Politikai meggyőződése miatt

Kurennoj rámutatott, hogy az egyezmény 3. cikke alapján a "kiadatást nem engedélyezik, ha azt a bűncselekményt, amely miatt a kiadatást kérik, a megkeresett fél politikai bűncselekménynek vagy politikai bűncselekménnyel összefüggő bűncselekménynek tekinti".

Vagy ha "a megkeresett fél alapos okkal feltételezi, hogy egy köztörvényi bűncselekmény miatt a kiadatási kérelmet azzal a céllal terjesztették elő, hogy egy személy ellen faja, vallása vagy nemzetisége, illetve politikai meggyőződése miatt büntetőeljárást folytassanak vagy büntetést szabjanak ki, vagy hogy e személy helyzete ezen okok bármelyike miatt súlyosabbá válik".

Janukovicsot, aki korábban kormányfő volt, 2010. február 25-én választották meg elnöknek Ukrajnában. 2014. február 21-én elmenekült Kijevből, azt állítva, hogy államcsínyt követtek el ellene.

Másnap az ukrán parlament megvonta hatásköreit.

Hűtlen kezeléssel vádolják

2013 őszén Janukovics megtagadta, hogy aláírja Ukrajna EU-társulási szerződését, ami miatt Kijevben és Ukrajna más nagyvárosaiban összecsapásokká fajuló tömegtüntetések törtek ki, amelyeknek több tucatnyi halálos áldozata volt.

Az ukrán hatalomváltást követően több büntetőeljárás indult Janukovics ellen. A törvényhozás 2015 februárjában megfosztotta őt az elnöki hivataltól.

Ukrajna még abban a hónapban kérte az Interpoltól, hogy sikkasztás és bűnözői csoport tagjaként, különösen nagy anyagi hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt adjon ki nemzetközi körözést Janukovics ellen. Tavaly július 21-én az Interpol leállította a volt elnök keresését, arra hivatkozva, hogy az ellene indított büntetőeljárás politikai motivációjú lehet.

Joga van a hatékony nyomozásra

2015 októberében az Emberi Jogok Európai Bírósága iktatta Janukovics Ukrajna elleni keresetét.

Janukovics az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultForrás: AFP/Alexander Nemenov

A volt ukrán államfő azt kérte, a testület állapítsa meg, hogy megsértették a tisztességes tárgyaláshoz való jogát. Vagyis, hogy joga van a hatékony nyomozásra az élete és a védelemhez való joga elleni támadások miatt, és hogy a politikai státusától és véleményétől függetlenül joga minden megkülönböztetés nélkül évezni az egyezményben meghatározott jogokat és szabadságokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK