Apad a Szajna, kinyitott a Louvre

Louvre múzeum, Párizs 
 PYRAMID LOUVRE MUSEUM ESPLANADE NIGHT NOCTURNAL LOUVRE PYRAMIDE DU LOUVRE PYRAMID OF THE LOUVRE PARIS 75 ONLYFRANCE WESTERN EUROPE EUROPE EU SQUARE FORMAT
LOUVRE MUSEUM, PARIS, ILE DE FRANCE, FRANCE
Vágólapra másolva!
Újra fogadja a látogatókat Párizsban a Louvre és az Orsay Múzeum, az árvízriasztás miatt elővigyázatosságból zárták be a két intézményt a múlt hét végén. Harminc éve nem volt olyan magas a Szajna vízálása, mint az elmúlt napokban.
Vágólapra másolva!

Az évi 9 millió látogatót fogadó Louvre szerda reggel 9 óra óta ismét nyitva áll, de az iszlám művészeteket bemutató szárny egyelőre még zárva marad, amíg a gyűjtemény teljes egésze vissza nem kerül a helyére.

A világ egyik legnagyobb múzeumát pénteken azért kellett elővigyázatosságból bezárni, hogy az alagsori és földszinti termekből a felsőbb szinteken helyezzék biztonságba a műtárgyakat.

A négynapi zárva tartással mintegy 120 ezer látogatót veszített a létesítmény,

ami másfélmillió eurós (466 millió forint) bevételkiesést okozott - közölte a múzeum vezetősége. A Louvre palotájába sehol nem szivárgott be a víz.

Évente 9 millió látogatót fogad a Louvre Forrás: ONLY FRANCE/JAVIER GIL/ ONLYFRANCE.FR/Javier Gil

A Szajna másik pártján álló Orsay Múzeum, amely évente mintegy hárommillió látogatót fogad, szintén megnyitott szerdán. Az impresszionista gyűjtemény egy részét külső helyszínen helyezték biztonságba az elmúlt napokban. A többi Szajna-parti kulturális intézmény, amelyeket az árvízriasztás miatt zártak be a hétvégére, már a hét eleje óta fogadja ismét a látogatókat, köztük a Grand Palais kiállítócsarnok és a nemzeti könyvtár, valamint vidéken Chambord és Rambouillet kastélya. A francia fővárosban az elmúlt harminc év legmagasabb vízállása végül nem okozott jelentősebb károkat.