Győzelmet ígért a republikánusoknak Donald Trump

GettyImageRank2 POLITICS ELECTION FRESNO, CA - JUNE 04: Democratic presidential candidate former Secretary of State Hillary Clinton greets supporters during a campaign rally at Thomas Edison High School on June 4, 2016 in Fresno, California. With less tha
Hillary Clinton még nem örülhet teljesen
Vágólapra másolva!
Az első eredmények alapján New Jerseyben Hillary Clinton, Észak-Dakotában Bernie Sanders nyert kedden a demokrata elnökjelölt-aspiránsok közül, a nap folyamán az Egyesült Államok hat államában tartottak előválasztásokat, s a többi négy államban is Clinton győzelmét jelzik az első felmérések.
Vágólapra másolva!

A republikánus oldalon egyszerű volt a döntés: Donald Trumpnak már nincs pártbéli vetélytársa, így valamennyi keddi előválasztáson ő nyert. Az első eredmények New Jerseyből, aztán Dél-Dakotából és Új-Mexikóból ékeztek. A Trumpra leadott voksok aránya magas:

New Jerseyben a választók 83 százaléka, Dél-Dakotában 67,5 százaléka, Új-Mexikóban csaknem 73 százaléka támogatta őt.

A New York-i milliárdos üzletember egyébként már korábban megszerezte az elnökjelöltséghez szükséges számú republikánus küldött támogatását.

A demokrata elnökjelöltek közötti versenyben New Jersey-ben hirdettek először eredményeket, ahol az előválasztást Hillary Clinton volt külügyminiszter fölényesen nyerte meg, a voksok 63,6 százalékát szerezve meg, míg Bernie Sanderst a választók 36,4 százaléka támogatta. Észak-Dakotában viszont a vermonti szenátor győzött, méghozzá jelentős előnnyel: a választók 63,3 százaléka döntött mellette, míg Clinton csak a szavazatok 26,3 százalékát tudta megszerezni.

Hillary Clinton Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

A keddi előválasztások még nem zárultak le - a legtöbb delegátust küldő Kaliforniában az időeltolódás miatt még tartott a szavazás -, amikor a New York államban lévő Westchesterben Donald Trump elmondta győzelmi beszédét.

A republikánusok várható elnökjelöltje ezúttal nem szabadon, hanem súgógép segítségével beszélt, s

a gondosan felépített beszédben magát az átlag-amerikaiért küzdő elnökjelöltnek állította be.

"Abban a megtiszteltetésben van részem, hogy az idén ősszel győzelemre vezethetem a Republikánus Pártot. Emberek, ezt meg is csináljuk! Tisztában vagyok ennek felelősségével, és ígérem, soha nem hagylak cserben benneteket" - mondta Trump, majd hozzátette: úgy cselekszik majd, hogy a republikánusok büszkék lehessenek a pártjukra.