Csirkét nevelne a szegény Billl Gates

2016.06.09. 20:58

A Szaharától délre fekvő térségben mélyszegénységben élőkön próbák segíteni Bill Gates egy új programmal: a Microsoft-tulajdonos csirkéket adományoz az afrikai rászorulóknak.

A világ leggazdagabb emberei közé tartozó filantróp Gates csütörtökön egy Twitter-üzenetben azt írta: " Ha mélyszegénységben élnék, szeretnék csirkéket nevelni".

A milliárdos százezer, szükséges oltásokkal ellátott csirkét adományoz egy új program keretében a rászorulóknak. A választást azzal indokolta, hogy a csirketartás nem költséges, jó befektetés és segít abban, hogy a családok gyermekei megfelelő táplálékhoz jussanak.

Gates azzal számolt, hogy egy gazda, aki öt csirkével kezdi a tenyésztést, egy év alatt ezer dolláros jövedelemhez juthat, míg a mélyszegénységben élők évente legfeljebb 700 dollárt keresnek. Az üzletember célja, hogy a vidéki afrikai családok 30 százaléka tenyésszen csirkét, szemben a jelenlegi 5 százalékkal. 

Melinda és Bill Gates a Világgazdasági FórumonForrás: AFP/Fabrice Coffrini

 Melinda Gates, a Bill & Melinda Gates Alapítvány társalapítója, Bill Gates felesége megjegyezte, hogy a csirketartás azért is segíthet a családokon, mivel az állatokkal valószínűleg a nők fognak foglalkozni, és ők az ebből származó jövedelmet inkább fordítják majd a gyerekek iskoláztatására és egészségügyi ellátásra, mint a férfiak.

A csirkeadomány egyes afrikai kritikusai szerint viszont a program inkább csak jó reklám, és nem fogja megoldani az afrikai szegények problémáit. Gates elismerte, hogy lehetnek, akik kételkednek a programban, de hangsúlyozta, hogy bízik a hatásában. Akármilyen viccesnek is tűnik, tényleg hisz a csirkékben - írta. 

Gatesék alapítványa jelentős adományokkal segíti Afrikában az egészségügyet és az oktatást, de támogatja a nők jogaiért való küzdelmet és a szegénység elleni harcot is.