Több tucat etióp katonát mészároltak le Szomáliában

2016.06.09. 08:14

A szomáliai al-Shabaab iszlamista milícia tagjai csütörtökön behatoltak az országban állomásozó etióp katonák egyik támaszpontjára, és - állításuk szerint - 43 katonát lemészároltak.

A kelet-afrikai ország középső részén fekvő támaszpont Halgan városában van, 300 kilométerre északra a fővárostól, Mogadishutól. Az etióp katonák az Afrikai Unió Szomáliában jelen lévő, különböző afrikai országok katonáiból álló békefenntartó missziójának (AMISOM) tagjai.

Az iszlamisták rajtaütését megelőzően egy öngyilkos merénylő felrobbantotta az általa vezetett járművet a támaszpont bejáratánál. A helybeliek előbb egy hatalmas robajt hallottak, majd gépfegyverek ropogását.

Abdiasis Abu Musab, a szélsőségesek hadműveleteiért felelős szóvivő közölte, hogy megrohamozták az AMISOM bázisát Halganban. Állítása szerint megsemmisítették a támaszpont bejáratát és egyes épületeit. A milícia azt is bejelentette, hogy tagjai a támadás során 43 katonát megöltek.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában.

A szervezet korábban Szomália jelentős részét - a fővárost is - uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az al-Shabaab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat, és főleg öngyilkos merényleteket követ el az országban állomásozó idegen katonák, vagyis a 22 ezer fős AMISOM támaszpontjai, konvojai ellen.