Újra öltek, miután kiszabadultak Guantánamóról

Guantánamó, Guantanamo
This photo made during an escorted visit and reviewed by the US military shows an unidentified detainee at "Camp 6" detention facility at the US Naval Station in Guantanamo Bay, Cuba, April 8, 2014. AFP PHOTO/MLADEN ANTONOV / AFP / MLADEN ANTONOV
Vágólapra másolva!
Tizenkét, a guantánamói amerikai börtöntáborból elengedett rab a szabadulását követően minden bizonnyal részt vett a szövetséges erők elleni támadásokban Afganisztánban, és legkevesebb hat amerikai katonát öltek meg - állítják egykori és jelenlegi amerikai kormányzati tisztviselők.
Vágólapra másolva!

A The Washington Post úgy értesült, hogy az egykori foglyok nemcsak katonákat öltek meg, hanem egy amerikai civilt (egy segélyszervezeti munkást) is, 2008-ban Afganisztánban.

A tucatnyi elengedett rabból azóta kilencet már megöltek, illetve külföldön ismét börtönbe került - közölték az eseteket ismerő amerikai titkosszolgálati források. Részletekkel viszont nem szolgáltak, arra hivatkozva, hogy a guantánamói rabokkal kapcsolatos információk szigorúan titkosak.

Obama februárban jelentette be a tábor bezárását Forrás: AFP/Mladen Antonov

Még a kongresszusi képviselők sem tudhatnak meg több részletet - ezért is kérnek nagyobb átláthatóságot az ügyben.

A Fehér Ház adatai szerint a 2009-ig szabadult 542 rab 21 százaléka vett részt harci cselekményben szabadulása után is. Barack Obama elnök ideje alatt viszont a 158 egykori fogolynak csupán a 4,5 százaléka tette ugyanezt.

A lap emlékeztetett arra, hogy a 2002-ben megnyitott börtönből már hétszázan szabadlábra kerültek, és nyolcvanan maradtak a rácsok mögött.