Brexit: a britek 55 százaléka kilépne az EU-ból

2016.06.10. 22:26

A britek 55 százaléka kilépne az EU-ból egy pénteken bemutatott felmérés szerint. A kutatás alapján inkább a fiatalok szavaznának a bennmaradásra, ők viszont kevésbé biztos szavazók. Az eredmények ismertetése után jelentősen gyengült a font.

A legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint két héttel a brit EU-tagságról döntő népszavazás előtt jelentős, tíz százalékpontos többségbe kerültek a kilépés hívei.

Egy hét van hátra a népszavazásigForrás: Dreamstime

A The Independent című liberális online brit hírportál megbízásából az ORB közvélemény-kutató által elvégzett, péntek este ismertetett országos felmérés azt mutatta ki, hogy 55 százaléknyian szavaznának a brexitre - vagyis arra, hogy Nagy-Britannia távozzon az Európai Unióból -, a bennmaradásra a válaszadók 45 százalék adná voksát.

A fiatalok inkább bennmaradnának

Az eredményt az ORB a bizonytalan szavazók válaszainak kiszűrésével számolta, és súlyozta a választók által jelzett részvételi hajlandósággal. A cég hangsúlyozta, hogy

a részvételi valószínűség figyelembevétele nélkül is 53:47 a százalékos megoszlás a brexitpártiak javára.

Az ORB kimutatása szerint a kilépést pártolók részvételi hajlandósága is jóval nagyobb, mint a brit EU-tagság híveié: a brexittábor tagjainak 78 százaléka, a bennmaradást pártolóknak viszont csak a 66 százaléka mondta teljesen biztosra, hogy részt vesz a brit EU-tagság sorsáról június 23-ára kiírt népszavazáson.

A felmérés éles generációs különbségeket is feltárt. A 18–24 éves korosztály 70 százaléka a bennmaradást, az 55 éves és ennél idősebb csoport 64 százaléka a kilépést támogatja, a fiatalok közül viszont csak 56 százalék, az idősebb választói nemzedékből 80 százalék mondta biztosra részvételét a referendumon.

Más felmérések is készültek

A friss közvélemény-kutatás eredményeinek ismertetése után jelentősen gyengült a font. A pénteki londoni kereskedés késői szakaszában a brit fizetőeszköz egysége 1,30 százalékos veszteséggel 1,43 dollár alatt mozgott, de nem sokkal korábban

1,50 százalékos mínuszban is járt.Ez február vége óta a legnagyobb visszaesés egy kereskedési napon belül, és a font dollárárfolyama április vége óta nem volt ilyen gyenge.

A héten más felmérések is a brexitpárti tábor előnyét mutatták. A What UK Thinks (Mi a véleménye az Egyesült Királyságnak) nevű, kifejezetten az EU-népszavazás előtti közvélemény-kutatások összegzésére alakult online statisztikai információszolgáltató cég szerint ugyanakkor a május 30. és június 6. között elvégzett hat országos felmérés súlyozott átlaga - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - a bennmaradást pártolók 51 százalékos arányát jelzi a brexitpártiak 49 százalékával szemben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK